ЦСКА 1948 се обърна към СБЖ, СЕМ и БФС: Спрете манипулациите с ЦСКА-София

ЦСКА 1948 продължава да настоява от медиите, футболната общественост и шефовете на родната централа да използват цялото име на ЦСКА-София, без да го свързват с историята на ПФК ЦСКА АД. Преди дни аматьорският тим помоли "Нова Броудкастинг Група", които имат правата за излъчване на мачовете от Първа Лига, да не свързва отбора на Гриша Ганчев със славната история на "червените".

Ето и новото съобщение на ЦСКА 1948:

До Снежана Тодорова и.д. Председател на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти /СБЖ/

До София Владимирова Председател на Съвета за електронни медии /СЕМ/

До Борислав Михайлов Президент на Българския футболен съюз /БФС/

Уважаема г-жо Тодорова, Уважаема г-жо Владимирова, Уважаеми г-н Михайлов,

Обръщаме се към Вас във връзка с неправомерното използване на името и историята на ПФК ЦСКА АД по отношение на друг футболен клуб от страна на „Нова Броудкастинг Груп“. Ставаме свидетели на безпрецедентен опит да се наложи една измама и смятаме, че Вие сте компетентните хора, които могат да предотвратят това.

Както знаете, „Нова Броудкастинг Група“ има права за телевизионното излъчване на мачовете от първенството на Първа професионална футболна лига /ППЛ/. В анонсираното видео преди мача от първи кръг между отборите на ЦСКА-София и Славия бе обявено, че отборът, който играе домакинските си мачове на ст. „Българска армия“ ще се бори за 32-ра шампионска титла и ще празнува 70-годишен юбилей. Това е в разрез с Етичния кодекс на Съюза на българските журналисти, където е написано: „Декларираме, че нашата основна цел, възприемайки духа и буквата на този Кодекс, е да уважаваме правото на обществото да получава и разпространява достоверна информация, за да могат гражданите да играят активна роля в условията на прозрачна демокрация.“

През месец юни, т.г., Президентът на Българския футболен съюз обяви, че ЦСКА-София е правоприемник на Литекс. От Европейската футболна централа /УЕФА/ са на мнение, че ЦСКА-София е нов клуб. Нашият въпрос е: Как така този отбор може да се бори за 32-ра титла и да празнува 70-годишен юбилей?

Медиите са необходимост, те са важна част от развитието на обществото, те дават информация, позиция и гледна точка, те помагат за формулиране на мнение. Тяхната функция като Четвърта влас не трябва да се губи,  позволявайки да бъдат цензурирани и превърнати в пазар за успешно манипулиране и оформяне на общественото мнение в полза на нечии интереси.

С уважение,  ръководството на ЦСКА 1948