Цонга сюрпризира Нишикори, ще играе 1/2-финал с Вавринка

снимка: tennishighlights.eu

Представителят на домакините Жо-Вилфред Цонга е вторият 1/2-финалист в Откритото първенство на Франция, след като победи №5 в света Кей Нишикори (Япония) с 6:1, 6:4, 4:6, 3:6, 6:3 в един изпълнен с драма и обрати 1/4-финален двубой.

Цонга започна по летящ начин първия сет и поведе на бързо с 4:0 след два успешни пробива. Последва вбрейк на Нишикори, но французинът отново спечели подаването на съперника и се стигна до 5:1. С помощта на бомбения си сервис, представителят на домакините затвори първия сет при 6:1. 

Вторият сет се разви по подобен начин на първия, два бързи брейка за Цонга и резултатът бе 5:1. Нишикори успя да спечели подаването си за 5:2 и в този момент двубоят бе прекъснат за повече от 30 минути. Причината бе, че поради силния вятър в Париж, метален панел от коментаторския пулт на корт "Филип Шатрие" се срина върху зрители на мача. Двама от феновете на тениса бяха изведени с помощта на стюардите и откарани в болница. След подновяването на играта, както почти винаги се случва, този, който губи в резултата, започва да играе по-силно. Набързо японецът проби и след това затвърди постигнатото, за да намали до 5:4. Все пак Цонга успя да покаже характер и спечели и втората част с 6:4.

Третата част бе най-равностойната в мача и двамата без грешка печелеха подаванията си. При 4:4 Цонга стигна до скрит мачбол, но резултатът бе изравнен след близо 15-минутен гейм. Веднага след това той стигна до две точки за спечелването на третия сет и от първия път успя - 2:1.

В началото на четвъртия сет двамата си размениха по един гейм, преди Цонга да стигне до два брейкпойнта в третия гейм, но с помощта на вятъра, Нишикори успя да се измъкне от деликатната ситуация и да запише гейма на сметката си. Веднага след това световният №5 записа пробив на сметката си, а след това го и затвърди за 4:1. До края на сета той нямаше проблеми и успя да изравни резултата - 2:2.

Петият сет започна с равностойна игра преди да се стигне до 2:1 за Цонга и сервис на Нишикори. Двамата опоненти стигнаха до равенство, след като Цонга изпусна точка за пробив. На свой ред и японецът пропиля две възможности за изравняване на резултата, преди отново да се стигне до точка за пробив. Този път Цонга се концентрира и успя да пробие за 3:1, а след това и да затвърди за 4:1. Това пречупи духа на младия Нишикори, който до края не успя да стигне до нищо интересно при сервис на противника и предаде мача при сервис на Цонга.

В петък Жо-Вилфред Цонга ще опита да се класира за финала на домашна сцена, но преди това ще трябва да елиминира швейцарецът Стан Вавринка.