Чудовищна група за България в квалификациите за Рио 2016

снимка: БГНЕС

Изключително тежка е групата на българския национален отбор по волейбол за европейските квалификации за Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година. „Лъвовете“, които финишираха на четвърто място на Европейското първенство по-рано през месеца, ще трябва да се борят с действащия олимпийски шампион Русия, европейския шампион и носител на титлата в Световна лига 2015 Франция и неудобния по принцип за нас отбор на Финландия.

Това стана ясно от разпределението на двете групи за европейската олимпийска квалификация в Берлин, която ще се проведе от 5 до 10 януари 2016 година. Нашите трикольори са в група В, а в група А са домакините Германия, световният шампион Полша, Сърбия и Белгия.

В групите всеки ще играе срещу всеки, след което първите два отбора в класирането ще се срещнат на полуфиналите, а накрая ще се проведе финал и мач за трето място. Само победителят в квалификациите ще получи директна квота за участие на Олимпийските игри, а вторият и третият тим ще се включат в световната олимпийска квалификация в Япония.

Въпреки че седем от 12-те участници в Лондон 2012 дойдоха от Европа, този път най-много четири отбора от Стария континент ще играят в Рио 2016 (естествено, за да могат повече тимове от Южна Америка да се подвизават в „домашните“ си Игри).

За никого в света на волейбола не е тайна, че именно европейската квалификация е най-силна и трудна за печелене, като от деветте най-силни отбора в ранглистата на ЦЕВ единствено Италия си е заслужила място в Рио 2016 чрез сребърните медали в Световната купа 2015.