Човекът, играчът и мадридистът Кристиано Роналдо (интервю)

снимка: БТА/AP

Кристиано Роналдо - най-актуалното име в момента сред всички футболисти и спортисти, след като собственоръчно разкости Швеция, а ФИФА пренебрегна собствените си правила и отвори гласуването за Златната топка до 29-и ноември. Португалският феномен даде и първото си по-обширно интервю след сензационното си представяне, в което говори за човека, футболиста и мадридиста Кристиано Роналдо. Ето и какво сподели той за Cadena Cope...

Здравей, Кристиано. Как си? В момента изживяваш един необикновен момент в твоята кариера?

Да, така е. Изживявам хубави моменти както в личен, така и в професионален план – както за клуба ми, така и за родината ми. Всичко е много добре

Предполагам, че ако сега се прибереш в Португалия, ще де изядат...

Португалците са много спокойни. Не мисля, че ще имам каквито и да е проблеми. Феновете са много доволни. Моментът, в който е Португалия е много труден, както в Испания, но в Португалия е малко по-тежко и ние в тези два часа дадохме повод на хората да се радват.

Донор си на костен мозък?

Да, точно така, веднъж при няколко години.

Това се случи, когато Карлос Мартинс сподели, че синът му се нуждае от костен мозък.

Да, беше момент, когато Карлос беше с нас в селекцията. Коментира с нас, че синът му има проблеми и всички играчи показахме голямо съчувствие и желание да помогнем на него и сдетето му, защото знаехме, че е деликатна ситуация. Много хора може да си мислят, че е нещо много трудно, а е като да дариш кръв и не струва нищо. Направих го преди няколко години и ако трябва да се върна назад, бих го направил отново, защото нито боли, нито би ми създало проблем, а и така помагаш на много хора, много деца, които имат нужда от помощ.

Хората може би се плашат и си казват как ще даря костен мозък?

Това е нормална ситуация и призовавам хората да го правят по-често, особено тук в Испания – има милиони хора, които могат да помогнат за спасяването на много животи. Това е нещо, което не струва нищо, лесен процес е и човек остава доволен от факта, че помага на друг човек.

Колко от съотборниците ти в Реал Мадрид си успял да убедиш да направят същото?

След случая с Карлос Мартинес говорихме с играчите и информацията ми е, че всички са дарили костен мозък.

Когато вкарваш гол, призоваваш за спокойствие. Защо така?

Не е нищо планирано. Не планирам нещата, всичко започна в мача срещу Барселона – хората вече празнуваха, а аз вкарах. Това го направих, за да покажа на хората да са спокойни и че мачът още не е свършил. Да им покажа, че още съм там и мога да свърша още няколко неща.

Вярно ли е, че когато вкараш гол, казваш “аз съм тук“?

Казвам го на португалски. Чувствам се щастлив, както в клуба, така и в националния отбор и това, което искам, е да продължа по същия начин до края на сезона.

Чувстваш ли се обичан от феновете на Реал Мадрид?

Много. Това е моят 5-и сезон в Реал Мадрид. В началото не знаех как ще ме приемат хората на Бернабеу, но те са много специални, с култура, която е несравнима с други страни. Подкрепата е огромна и усещам, че много ценят работата, която вършим на терена. Това те кара да даваш всичко от себе си с тази фланелка. Истината е, че в началото не се чувствах разпознат извън терена. След 3-ата или 4-тата година това се промени значително. В момента съм щастлив на 100%. Живея в един сън, когато стъпя на “Сантяго Бернабеу“, Хората ме обичат много и се чувствам прекрасно. Искам да остана тук много години и да изпълня контракта си, защото след Мадрид няма друг такъв клуб.

Чувстваш ли се идол на мадридизма в момента?

Да, усещам голяма подкрепа и любов от всички, и то извън стадиона. Може да е странно, но се чувствам отлично, когато се срещам с хората извън стадиона – на улицата, на булевардите, децата, които също много ме обичат, всички говорят с мен като с нормален човек.

И това не те притеснява?

В Англия има по-голям респект, отколкото тук, но нещата са много различни. Не е като в Испания да няма уважение, но манталитетът е много различен – хората са различни, обичаите са други. Не говоря само за себе си, виждам и мои съотборници как се държат скромно с хората.

Искаш ли да се откажеш от футбола в Мадрид?

Да, това е възможно. Не мисля много за бъдещето. Предпочитам да мисля за настоящето. Когато настоящето е хубаво, когато всичко ти харесва и си мотивиран да правиш много неща. Бъдещето не те притеснява особено. Но истината е, че в тези моменти, това, което усещам, е, че искам да приключа кариерата си тук, защото ми е много приятно. Харесва ми да живея в Мадрид, харесва ми да играя в най-добрия отбор на планетата и не мога да искам повече от това, което имам в момента.

Мислиш ли, че си достигнал максималното си ниво във футбола?

Смятам, че винаги има място за подобрение. Моята амбиция е винаги да съм по-добър. Може и да стигнеш ниво, което е много трудно да подобриш, но мисля, че винаги има начин да играеш още по-добре. В момента съм най-добре подготвен и това е може би един от най-добрите периоди в кариерата ми. Представям се на висота и чакам с нетърпение да задържа това ниво до края на кариерата.

Чувстваш ли се сега най-добрият играч в света?

Мисля, че не е само тази година. Трябваше да показвам високо ниво през всички последни сезони. Това не е случайно. Откакто съм в Мадрид, трябва да показвам на хората, че съм тук. Както съм казвал много пъти обаче, не можеш да се харесваш на всички.

Не смяташ ли, че си си подобрил имиджа и имаш все по-малко критици?

Избягвам подобни теми, но е важно да се подобряваш във всеки аспект. С годините и опита, които натрупах, сигурно съм се променил. Сега мисля по различен начин и вече не правя грешките, които съм правил в миналото. Това е част от развитието на всеки човек.

Колко часа на ден отделяш, за да се поддържаш в толкова добра форма?

Винаги тренирам здраво, искам да съм професионалист по всяко време. Има моменти, в които не съм в топ кондиция, но през цялата година поддържам еднакъв режим, независимо с кого играем – дали е Осасуна или Барселона, няма никакво значение.

Искаш ли синът ти да стане футболист?

Истината е, че би било много хубаво. Когато беше на две годинки, играеше постоянно с колички. Сега обаче е болен по топката и постоянно иска да играем. Няма как да му кажа не, защото искам да го видя как играе. Изненадан съм колко добре се представя, владее отлично топката. Много съм изненадан и това е доста емоционален момент.

Ако спечелиш Златната топка, ще я посветиш ли на децата, които са страдали и страдат от левкемия?

Пред всички ти казвам, че всички вие ще бъдете част от празненството.

А ако я спечелиш, ще отидеш ли на церемонията?

Не мисля за Златната топка. Знам, че церемонията ще е през януари, но засега не мога да кажа дали ще отида. Предпочитам да не казвам нищо, защото не всичко зависи от мен. Не съм обсебен от мисълта за Златната топка. Ще видим какво ще стане.