Чаровната Мирела Демирева се класира на финал в Берлин

Мирела Демирева е вече финалистка в скока на височина на европейското първенство в Берлин. По възможно най-добрия начин се разви квалификацията за защитаващата сребърния си медал от Амстердам 2016 чаровница. Демирева направи само два опита в състезанието, след като от раз се справи със 186 см и 190 см. Тя пропусна началните височини от 176 см и 181 см.

На атлетките не им се наложи да скачат на квалификационната норма от 192 см, а допуснаха 14 състезателки на финала. Общо 11 атлетки се справиха със 190 см, а и атлетките, които нямаха фаулове до тази кота имаха късмет да продължат към надпреварата в петък.

Без грешка беше и лидерката в светованата ранглита Мария Ласицкене, а Елена Валортигара (Ит), която има 202 см, отпадна от финала.

"Лесно изглежда, че се класирах за финала, но не бих казала, че беше лесно, сподели Демирева. - Бях притеснена. Скоковете не бяха кой знае колко хубави. Но това няма значение, защото задачата беше да се класирам за финала. Така че, забравям за състезанието днес. Щастлива съм, че успях да запазя сили за петък. В крайна сметка, това е най-важното. В интерес на истината, една от основните задачи за квлаификацията беше да усетя пистата, да видя кое къде е, как стоят нещата. Всяко съсетзание е различно. Смятам, че ще се адаптирам спрямо условията. Зависи какво е времето. Меря си разбега, засилвам се и скачам. Не мога да си позволя нещо да ми пречи, защото аз искам да съм тук, искам да скачам на финала, много искам да скачам за медала. Каквито и да са условията, няма значението. Нямам стратегия за финала. Ще преценя състезанието на момента, но нямам да действам по-различно от както действах през сезона. В крайна сметка това съм аз, все пак аз ще скачам. Смятам, че така ще съм най-успешна. От уважение към себе си, към близките ми, към екипа ми, аз ще скачам за първо място. Познавам се, знам си потенциала, знам, че мога да стана първа и ще дам всичко от себе си. Не смятам, че някой има по-големи очаквания от мен самата. Така че мога да се справя със всичко.”