Чакмаков: Времето на едноличните собственици в ЦСКА и Левски отмина

снимка: Булфото

Председателят на сдружение "ЦСКА Завинаги" Александър Чакмаков бе гост в предаването "Пред банята" по TV7, където говори за бъдещите планове на водената от него организация, като наблегна най-вече на течащите в момента ремонти на ДЮШ и на стадион "Българска армия".

Синът на легендата Нако Чакмаков разясни, че той и партньорите му от "ЦСКА Завинаги" са обещали да приведат в ред базата и на този етап не са поемали ангажимент към представителния отбор.

Бизнесменът внесе и повече яснота по това кога ще бъдат завършени ремонтите на секторите "А" и "Г" на "Армията"

"Не се изживявам като спасител. Последните години много хора ме помолиха да се ангажирам с клуба, защото имам бял бизнес и доходите ми са ясни. Не съм обвързан с бивши ръководства.

Учредители на "ЦСКА Завинаги" са 60 души, които решиха да се опитат да помогнат на клуба. Първата ни цел е да опитаме да оправим базата, не се ангажираме с представителния отбор.

Сектор "А" започнахме да го правим на добра воля. Нашето сдружение е с обществена полза. Ние нямаме печалба. Тук сме хора, които си даваме личните пари и искаме да покажем, че можем да направим нещо и започнахме със сектора.

Предишното ръководство е направило само ВИП зоната, по техния проект трябваше има и голямо игрище. Ние обаче правим съвсем различен проект. Което е направено досега е направено и толкова. Ние започваме нещо ново. Възстановяваме стадиона седалка по седалка.

Сектор "Г" трябва да е готов около 1 май. Трябва да се отвори втори вход, да се направи нова тоалетна. Проектите са вкарани в общината и чакаме да бъдат одобрени по етапния ред", обясни Чакмаков."Тука кяр няма. Всички дават от сърце. Има консолидация на червената общност. Хората си казаха, че ако седим отстрани клубът ще изчезне както баскетбола, бокса и др спортове. Затова ние, които имаме някакви възможности, ще помогнем на клуба. И започваме с футбола, защото е на върха на пирамидата.

За мен времето на едноличните собственици си отиде. Който смята, че един човек може сам да издържа клуб като ЦСКА или Левски се лъже. Малък клуб е по-вероятно. Един голям клуб е многомилионен бизнес и трябва да се менажира като такъв. Затова трябва те да са акционерни дружества с много собственици. Може да е трудно, но аз не виждам друг път", сподели бизнесменът.

Александър Чакмаков коментира и думите на бившия футболист и изпълнителен директор по времето на "Титан" Георги Илиев - Майкъла, който наскоро направи две сензационни разкрития, едното от които е, че  на клуба помагат хора като Цветан Василев, Кирил Домусчиев и Гриша Ганчев. 

"Тези информации не са ми известни. Който казва това, явно знае нещо повече от мен. Майкъла е свършил една работа с предишните собственици и той знае какво му е платено и какво не. Ние обаче не се ангажираме нищо и не сме отговорни с прединши инвестиции.

Когато той беше изпълнителен директор, аз имах ангажимент към него за залата и си го изпълних. Ние работим с дарителска сметка. Ще направим сайт, в който ще се публикуват парите които се дават, кой ги дава и за какво се харчат, заяви Чакмаков.

Накрая председателят на ЦСКА "Завинаги", който е един от благодетелите на баскетболния отбор на "червените" и каза няколко думи за дейността и целите си в БК ЦСКА.

"Баскетболът е спорт, който е много по-лесен за издържане от футбола. Там с 10-12 фирми отделят малки финанси. Работим с всички възрастови групи, залата е възстановена и догодина смятаме да направим старша възраст.

Амбиции за първи отбор все още нямаме, защото там са нужни повече инвестиции. Ако се намери допълнителен интерес всеки е добре дошъл. ЦСКА и Левски са двата клуба като Барса и Реал, които трябва да правят спорта в България. За да има качествен продукт е нужно да има истински дербита", завърши Александър Чакмаков.