Бундеслигата прие технологията на голлинията

снимка: Guliver/Getty Images

Клубовете от германската Бундеслига гласуваха днес за въвеждането на технологията на голлинията в мачовете от най-високото ниво в страната, това обяви днес президентът на Лигата на страната Райнхард Раубал.

Редовното общо събрание на Германската футболна лига (ГФЛ) се проведе днес във Франкфурт и 15 от всиччките 18 отбора гласуваха положително при допитването дали трябва да бъде последвана английската Премиърших при въвеждането на технологиите.

Системата Ястребово око, която е въведена в Англия, е инсталирана във всеки стадион в елита. Тя се основава на разположени камери на различни места около игрището и поставен чип в топката. Според неофициална информация, стойността й е около 150 хиляди евро на клуб и съответно стадион.

Предишната възможност, предложена на масата на преговорите през март, за въвеждане на компютърна технология на първите две дивизии, беше отхвърлена като прекалено скъпа за всеки клуб. Сега обаче предложението беше прието с 15:3 гласа.

Последните два примера за необходимостта от въвеждане на тази система от миналия сезон бяха неправилно зачетения гол на Щефан Кислинг от Байер (Леверкузен) в мача с Хофенхайм, както и ощетеният Матс Хумелс на финала за Купата на Германия. Кислинг вкара топката от външната страна на мрежата, след като се оказа, че е имало дупка. Съдията обаче призна гола. Във финала за купата на страната пък реферите не признаха редовен гол на Хумелс срещу Байерн (Мюнхен).

ФИФА се огъна под натиска за включването на извънчовешкия фактор и това стана за първи път на Световното първенство в Бразилия. От това лято пък има чип в топката и в Англия, а от новото първенство и Германия ще бъде в списъка. В УЕФА обаче са доста по-скептични и президентът на централата Мишел Платини държи да останат допълнителните съдии зад вратите за мачовете от Европейските първенства, Шампионската лига и Лига Европа.