Бронз за България в спортното ходене

Радосвета Симеонова се окичи с бронзов медал на 13-ата Балканиада по спортно ходене в Балчик.

Състезателката на клуб Добруджа 99 (Добрич) измина 20-километровата дистанция за 1:55,20 часа и изостана на малко повече от 20 минути от победителка Деспойна Запониду от Гърция, която финишира с време 1:34,56 часа.

"Много се радвам за това отличие. Следващата ми цел ще е сребърния медал, а после и златния", заяви след финала Симеонова.

При мъжете титлата на 20 км спечели Владимир Саванович (Сърбия) с 1:26,31 часа Шампионът на България Божидар Василев пък се нареди на шесто място с време 1:43,36 часа.

Отборната титла завоюва тимът на Румъния, а втори и трето място заеха Турция и Гърция.

Балканиадата в Балчик се организира от АБАФ (Асоциацията на балканските атлетически федерации) и Община Балчик. Участие взеха 65 състезатели от Румъния, Турция, Сърбия, Гърция, Босна и Херцеговина и България. Те си оспорваха балканските титли в три възрастови групи - юноши и девойки младша възраст, юноши и девойки старша възраст, мъже и жени.

Състезанието бе открито от президента на АБАФ Добромир Карамаринов и се проведе по популярната крайбрежна улица "Дамбата".

Това е второ домакинство на България след това през 2003 година, когато приехме надпреварата в Русе, По-късно състезанието се провеждаше традиционно в румънската столица Букурещ, както и в Гърция и Турция.