Бразилия не остави никакви шансове на България на Световното по волейбол

галерия:

снимка: fivb.org

Българският национален отбор по волейбол записа 3-о поражение на Световното по волейбол 2014, което се провежда в Полша.

Днес, в първия си мач в Катовице възпитаниците на Пламен Константинов записаха категорична загуба с 0:3 (15:25, 21:25, 21:25) срещу световния шампион Бразилия и остана на 5-о място с 5 точки в група F на шампионата.

След силния двубой срещу Русия днес "лъвовете" не показаха големия си потенциал, като липсата на Виктор Йосифов беше очевидна, като отборът се отчете с едва 8 блокади, повечето от които записани в последната част, в която България водеше с 3-4 точки.

Голямата разлика в мача дойде в нападението, като завръщането на Бруно в титулярния състав на "златистите" се оказа отлично за шампионите, които записаха цели 41 точки в нападение срещу само 26 на България.

Сервисът на българите също не вървеше, а разочароващ мач записа Цветан Соколов, отчел се с едва 9 точки и много нисък процент в нападение (36%). Въпреки това той беше най-резултатен в българския състав.

Следващата среща на родните представители е утре вечер срещу тима на Германия.

Първи гейм

България почна катастрофално срещата, след като "селесао" безпроблемно дръпна с 4:0, благодарение най-вече на блокадите на Уолъс и Лукас - таймаут за Константинов. След паузата обаче играта на българите не се подобри и след нова серия от добри отигравания Бразилия поведе с 8:3.

Сервисът на световните шампионите беше изключително разнообразен, а грешно посрещане на Скримов доведе до контра атака за 10:4, а блок срещу Гоцев принуди Константинов да вземе нов тайм-аут - 11:4. Устремът на символичните домакини беше спрян временно от Соколов и Пенчев, но слабата игра на блок помогна на Бразилия да задържи аванса си до втората техническа пауза - 16:9. В тези минути Сааткамп беше най-активен при мрежата с 3 отлични атаки при мрежата.

4112914

Константинов пусна Градинаров на сервис в опит да обърне развоя на срещата, но Ендреш показа отлично посрещане, а Уолъс завърши по дългия диагонал - 17:10. Висото също се разигра и с две атаки направи 19:10, а Скримов заби в аут по късия диагонал - 20:10. Милушев също се появи на терена за сервис и намали до 23:14, но това не попречи на Бразилия да затвори частта със забивка на Уолъс над блокадата - 25:15.

Соколов записа 0% в атака, а единствено атаките на Скримов и Пенчев донесоха точки на България (7 пункта). Бразилия записа цели 16 точки в нападение.

4112912

Втори гейм

Втората част почна далеч по-равностойно и въпреки колебанието в посрещането резултатът беше 3:2 за Бълария с атаки на Скирмов и Соколов. Уолъс обаче обърна резултата с хубави сервиси - ас, а след това и контра на Сааткамп за 5:3 в полза на съперника. Соколов и Скримов задържаха разликата две точки до първата техническа пауза - 8:6.

След нея страхотна защита показа Скримов, който на двав пъти спаси силни атаки, а Соколов (атака) и Тодоров (блок) изравниха резултата - 9:9, а след това 10:10 след атака през центъра на Сааткамп и блок на Соколов. "Селесао" обаче засили силата на своя сервис, посрещачите ни допуснаха грешки, което доведе и до 3 безответни точки за Бразилия - 14:12. Техническата пауза дойде при 16:13 за Бразилия.

4112908

Градинаров отново беше вкаран в игра за сервис и с директна точка от начален удар намали до 16:18 и принуди Резенде да вземе тайм-аут. Тих бе ъсоя да задържи нивото на сервиса си, а Бразилия постепенно показа класа и натрупа 4 точки разлика. Тя отново стана 2 след блок на Тодоров и атака на Соколов - 21:19.

С атаката си през центъра обаче Бразилия излезе от трудната ситуация и благодарение на Сааткамп поведоха с 23:19. Соколов беше уловен на блок за 24:20. Уолас затвори частта на 21.

4112909

Трети гейм

Проблемите в атака продължиха и в началото на третата част, но Константинов не промени нищо в състава си. Резултатът се задържа равен преди първата техническа пауза, благодарение най-вече на успешната игра на Скримов от сервис - 5:7 за България и 7:8 при първото прекъсване.

Бразилия показа сериозно колебание при посрещането на сервиса на Гоцев, който записа силна серия, подпомогната от атаките на Пенчев и Соколов, а България поведе със 7:11. Бруно отново разнообрази атаката на "селесао" и заедно с Лукаш успяха да стопят аванса на България до 2 точки - 12:14. "Лъвовете" можеха да поведат с 16:12, но Соколов беше хванат на три пъти в атака, но с атака през центъра на Гоцев родните представители се оттеглиха на почивка при 14:16.

4112915

Тодор Алексиев се появи на терена за атака при 16:17, но беше уловен и резултатът беше изравнен. Той беше пробит и на посрещане за 18:17, но Соколов спря устрема на Бразилия с атака по правата - 18:18. Малко по-късно обаче Соколов на единичен блок прати топката в антената - 20:19 за "златистите". Лукарели извади и късмет при сервис и топката закачи мрежата - ас и 21:19. Тодоров с блок върна надеждите на "лъвовете".

При 22:21 българите имаха страхотен шанс да изравнят, но атака на Скримов беше спасена от защитата, а топката беше забита от Уалъс. Това пречипи българите и Бразлилия получи три мач бола. С атака на Мурильо мачът приключи - 25:21.