Бразилия и Аржентина за първи път заедно на полуфинали на Световно

Аржентина е на полуфинал!

галерия:

снимка: БТА/AP

За първи път в историята на световни първенства колосите от Южна Америка Бразилия и Аржентина се класираха заедно на полуфиналите.

Въпреки че двата тима винаги са били считани за фаворити на Мондиал и двубоите помежду им са определяни като „класически“, едва сега на Световното първенство 2014 и „гаучосите“, и „селесао“ успяха да се вредят на 1/2-финал на един и същи турнир.

Може да звучи странно, но не за първи път Аржентина и Бразилия са в топ 4 на един шампионат.

Форматът на Световно първенство по футбол 1978 година, провеждащо се в Аржентина, не предвижда елиминационни мачове след груповата фаза. Вместо четвъртфинали, 8-те отбора, останали в битката, се разпределят в нови две групи по 4 и лидерите играят финал по между си, а вторите в класирането – мач за бронзовите медали.

Тогава световен шампион става Аржентина след 3:1 след продължения във финала срещу Холандия, докато Бразилия побеждава Италия с 2:1 в мача за трето място.

Аржентина и Бразилия са в една компания във втората групова фаза и завършват с по 5 точки, като само по-добрата голова разлика на „гаучосите“ ги класира на финал за сметка на „селесао“ - мачът помежду им завършва 0:0.

Грешката на Бразилия е, че побеждава „само“ с 3:0 абсолютния аутсайдер в групата Перу, докато в последния мач Аржентина знае, че трябва да спечели с повече от три гола разлика и го прави с 6:0.