Братислав Кръстев за Sporta.bg: Снукърът у нас се развива сериозно

галерия:

снимка: Жаклина Симова

Малко след като взе фрейм и изпусна да постави под по-сериозно напрежение 17-ия в света Робърт Милкинс, Братислав Кръстев говори специално за Sporta.bg за представянето си в снукър турнира Bulgaria Open и цялостното развитие на спорта у нас.

Мисля, че от повечето фенове отзивите бяха позитивни, но ти самият имаш достатъчно сериозен поглед върху играта и как би определил мача?

Определям мача като нормален. Не играх най-добрата си игра, за щастие, не играх и най-лошата си. Всички казват, че можех и още един фрейм да взема – да станат два, но все пак е напредък, защото по-миналата година паднах от Хигинс на 0 и тогава ми казваха, че съм могъл да взема един фрейм.

Тогава също беше много положително настроението.

Да, на една-две топки бях от спечелване на фрейм.

Специално за този мач (с Милкинс) имаше моменти, в които очаквахме всеки момент да вземеш още един фрейм. Усещаше ли ти самият, че си близо до спечелване на фрейм или от нещо повече?

Да, определено. Даже, при 3:1 за него бях сигурен, че ще спечеля още един фрейм. При 3:2 не се знаеше какво ще стане, защото Милкинс малко тръгна да се изнервя. Просто едно-две почувкания на топките не се получиха в моя полза. Аз рядко говоря за късмет, но наистина, с една идея повечко късмет, можеше мачът да стане много напрегнат накрая. Особено за него, защото аз нямам какво да загубя, единствено Милкинс можеше да загуби.

4139580

Може би точно преди той да направи разчистването (брейк от 67 за крайното 4:1) ти пропусна една Червена с удължителя и това се оказа решаващо.

Да. Реализирах трудна Черна, при която трябваше да завъртя Бялата през цялата маса. Получи се доста добре, просто 1-2 сантиметра ме отделиха от това да имам много удобна Червена, другите бяха пръснати. Съвсем малко ме раздели от това да приключа фрейма с този брейк.

Мисля, че в квалификациите беше направил 40 точки в един от мачовете. Сега говорехме, че сантиметри те разделиха от това също да направиш поне 40 (най-силните му брейкове бяха от по 20). Отчиташ ли го като позитивен факт, макар че имаш и сенчъри...

По-скоро като негативен. Искаше ми се точковите серии да бъдат още по-високи. За жалост, ние не сме напълно свикнали да играем с тези маси. Свикнали сме да играем на малко по-различни маси и това ни спира да правим големи точкови серии. (Световният номер 1 Марк Селби, който преди първите си мачове в петък получи шанса да потренира в бар „Академията“, пред Sporta.bg определи масите там като „много по-различни“ от тези в „Универсиада“)

A тази маса беше ли удобна?

Масата е удобна, масата е много хубава и на мен лично много ми харесва, но просто е различна.

Това може би продължава да бъде нещо като проблем за българските играчи, мислиш ли?

4150076

Все пак, ние имаме само един професионален турнир в България. Може би след години, когато започнем да участваме в доста повече професионални турнири, повече РТС-та, тогава няма да бъде проблем за нас да си осигурим такава маса.

За Милкинс какво би казал, притесняваше ли те нещо в неговата игра, имаш ли някакви впечатления от него? Не е Хигинс, но все пак е топ играч.

Милкинс е топ играч. Направи ми впечатление, че той се държа много джентълменски, защото съм го гледал много пъти на живо. В миналото ми е оставил впечатление на малко нервак, малко серт. Днес беше много джентълменски настроен, на няколко пъти даже ми се извини за накои щастливи почуквания, така че днес ми направи много приятно впечатление.

Аз да призная, че вчера (в петък в интервюто с Млекаря, което можете да видите НА ТОЗИ ЛИНК) му обясних за теб, защото той не знаеше кой си. Аз му казах, че си много солиден и си треньор и той призна, че ще му се наложи да играе много добре.

Така ли (смее се).

Това в кръга на шегата. Вече приключи българското участие на турнира. Ако го сравниш с предишни години, има ли основания за позитивизъм, защото ти винаги си бил реалист за състоянието на българския снукър?

Определено. Определено. Имаме доста развитие, тази година играчите ни се представиха на доста по-добро ниво от миналата година. Аз получих признание като асистент-главен треньор на Европейската асоциация – т.е вече мога да обучавам треньори, не само играчи. Даже вчера получих няколко покани от други държави в Европа, за да пътувам и да обучавам треньори. Това е признание, защото има 40-50 треньори в Европейската асоциация избраха мен и един поляк за асистенти на главния треньор Пи Джей Нолан.

Това щеше да ми бъде последният въпрос, нещо за треньорството да кажеш, защото, като че ли, в България имаш голям успех?

Да, имам успехи със своите ученици, те се развиват. Това ме прави изключително щастлив, защото аз затова съм се захванал с тази професия и ми е много приятно да гледам как моите деца започват да играят истински добър снукър.

Те са деца, реално, тийнейджъри.

Да, говорим за деца на 13-14-до 17-годишна възраст.