Божинов: Тръгнах си с болка от Партизан, но и в Китай няма да си пия кафето, а ще бачкам за милиони

снимка: partizan.rs

Валери Божинов направи голям трансфер. Българският нападател подписа договор с китайския Мейджоу Хака срещу сумата от 1 млн. евро. Бившият голаджия на Партизан даде обширно интервю пред "Стандарт", в което разкри с какви чувства напуска Белград и какво го е накарало да отлети за далечен Китай.

- Валери, честито, как се стигна до трансфера ти в Китай?

- За доста хора може би трансферът е изненадващ, но за подобна сделка не се работи от днес за утре. Хората работиха дълго, за да осъществяват една моя мечта. Все пак отивам в първенство, където всеки иска да играе. Работата по трансфера беше задвижена още през декември. В Китай не се ходи лесно и без да има техен човек в сделката, не става. Имах и късмет, че в клуба имаше едно свободно място за чужденец.

- До колко името Валери Божинов помогна за взимането на това място?

- Със сигурност доста и това е напълно нормално. Валери Божинов е играл в доста сериозни отбори и визитката помогна. Освен това цифрите от последната година и половина в „Партизан" са красноречиви - 25 гола, 15 асистенции. Тази статистика няма как да бъде заличена и хората са я видели. Когато не играеш, трудно някой ще повярва в качествата ти и ще те вземе. Но при мен е друго – държа ниво и се представям добре.

- Беше ли подготвен за трансфера и раздяла с Партизан?

- Честно да си призная – не. Никога не съм мислил по такъв начин. Исках Партизан да вземе трансферна сума за мен. Но за съжаление това не се случи. Една от причините е, че договорът ми изтича през лятото, а клубът не видя смисъл да ми предложи нов контракт. Благодарен съм на Партизан, играх доста мачове, спечелих Купата и вкарах голове. Не мога да кажа лоша дума за хората в клуба или феновете. Спечелиха още един привърженик на тяхна страна, ще ги подкрепям, където и да съм.

- Ти си един от любимците на феновете, каква беше тяхната реакция след като се разбра, че си тръгваш от Партизан?

- Активизираха се много и дори искаха да правят протест с мои фланелки срещу ръководството. Самият аз не искам да се стига до там. Благодарен съм им за обичта, но най-важното е в клуба да ме желаят. Няма смисъл от натиск върху клуба, независимо дали става въпрос за мен или друг футболист. Направих достатъчно, дори опростих всички дългове на Партизан към мен. Отидох в Сърбия, за да си рестартирам кариерата, а не заради пари. Знаех, че в Партизан няма да забогатея. Исках да вкарвам голове и да се чуе отново за мен, което и се случи.

- Китайците бързо ли те убедиха да подпишеш с тях?

- Сравнително бързо, да. Пратиха ми офертата, видях цифрите и срока на договора. Попитах за града, отбора, футболистите, треньора и базата. Това са нормални неща. Казах си, че ако отбия предложението, значи плюя по себе си и работата, която свърших в „Партизан". Трудно се отказва подобна оферта. Съдбата ми дава възможност да се върна към големия футбол. Аз съм единственият български футболист, който ще брани честта на страната ни в Китай. За мен това е голяма чест.

- Ясен Петров е треньор в Китай, разговаря ли вече с него или други футболисти играли там?

- Говорих с Ясен, който беше откровен и директен с мен. Каза ми, че няма да е лесно. Даде ми съвет да се боря, трудя и да бъда това, което съм. Ако помагаш на хората в Китай, ще получиш голямо уважение. Той вече го изпита. Друга нация са, друг манталитет и знам, че ще е много трудно. Разликата в китайските отбори я правят чужденците. За това се плаща толкова много. Отивам с идеята да се покажа на този пазар и да бъда най-добрия в моя отбор и в лигата. Ще се изправя срещу треньори като Чиро Ферара и Свен-Горан Ериксон, който ме взе в "Манчестър Сити". Моята цел не е да отида само за година там, а да се докажа и задържа в Китай.

- Нека обаче кажем истината - всички отиват там заради пари.

- Така е, няма какво да се лъжем. Цифрите са много големи и трудно се отбиват. Но пък всеки отива с цел. Аз не искам да си почивам там и да си пия кафето. Искам да играя силно и да покажа, че на 31 години не съм свършил за футбола. Защо пък да не завърша кариерата си в Китай?

- Появи се информация, че договорът ти е за 1 млн евро. Чувстваш ли се с 1 милион по-богат?

- Това са цифри. Да, парите дават спокойствие. Всеки работи за пари, при нас футболистите не е по-различно. Щастлив съм от трансфера в Китай. Искам да направя така, че ако днес получавам 1 милион, след време да са 2, 3 или 4 млн. Ако заслужаваш, нека те направят богат.

- Видяхме те как плачеш при последната си среща с футболистите и треньорите на Партизан, с какви чувства си тръгваш от там?

- Тъжно и болно ми е! Оставих много приятели там. Аз им го казах и на тях – клуба много ми помогна през тази година и половина. Чувствам се много добре в Белград, но това е футбола, понякога трябва да взимаш и такива решения. Дълго време работих, за да отида в Китай и нямаше как да загърбя предложението, заради това, че живея добре в Белград. Партизан заема голяма част в сърцето ми. Не обичам клишетата, но тук съм напълно искрен. Аз съм емоционален човек и не крия чувствата си.

- Имаше ли други предложения? - В казахстанският "Кайрат" ме чакаха до последно, ако откажа на китайците. Няма какво да се лъжем, китайската оферта нямаше как да я отклоня. Иначе същия ден, когато подписах имаше обаждане от Америка. Но вече бях поел ангажимент към „Мейджоу".