Ботев се превърна в цар на ремитата

Стефан МАРКОВ

Пловдивският Ботев се представя добре през пролетния полусезон, защото е единствения тим у нас, който все още не е губил мач през календарната година. Това е обаче едната страна на монетата. Другата е, че в девет срещи през 2019, тимът е победил едва в две от тях. Единият от успехите е срещу тоталния аутсайдер - Верея.

За отбелязване е, че повечето от тези мачове са гостувания на много силни противници. Ботев не допусна поражение при визитите си в Разград, Варна, Стара Загора и на Левски в София. Последната точка е историческа, предвид факта, че в предишните 21 гостувания на "сините" Ботев падаше неизменно.

Всичко започна с бой над Славия с 1:0. После дойдоха 7 ремита в следващите 8 срещи, включвайки в тях и 1:1 в редовното време срещу Черно море за Купата на България (при дузпите Ботев би).

Иначе казано - "канарчетата" са царе на равенствата. Ако продължат в същия дух, момчетата на Ники Киров могат да направят любителите на залозите богаташи...

Интересно е, че в последните си 6 мача Ботев все завършва при знак "Х", а при всичките си пет гостувания през пролетта именно ремито "излиза".

В пет от шестте си последни срещи резултатът е 1:1. Изключение направи само 0:0 с Морето в Морската столица.

Не можем да не обърнем внимание и на това, че "жълто-черните" съумяха да наваксат гол пасив при трите си най-тежки гостувания. Иде реч за гореспоменатите вече - на Лудогорец, на Левски и на Берое. Това със сигурност показва, че отборът има хъс и воля и не се предава докрай, дори в наглед безнадеждни ситуации.

Статистиката никога не лъже. Хубаво е, че в Ботев нямат поражение, но е добре да почнат и да вкарват повече и да бият. Идват най-важните тестове - домакинството на Морето, което може да разреши спора за четвъртото място в Първа лига и най-вече - домакинството на ЦСКА, което трябва "канарчетата" да спечелят и да запазят суха мрежа, за да съхранят шансове за финал за Купата преди реванша на Армията.