Ботев (Пд) изригна срещу слуховете за "черно тото"

Ръководството на Ботев (Пловдив) излезе с изявление по повод твърденията на някои български медии, че мачът с Левски от 5-ия кръг на А група е бил манипулиран.

"Канарчетата" водеха с 1:0 след края на първото полувреме, но след това домакините от Левски стигнаха до пълен обрат, като вторият гол за "сините" падна в 3-ата минута от продължението, заради което се появиха слухове за "черно тото".

Ето и позицията на Ботев (Пд), публикувана в официалния сайт на клуба:

"ПФК „Ботев” подкрепя свободата на словото, докато тя не бъде използвана за внушаване на лъжи и откровен опит за манипулация на общественото мнение. От началото на седмицата, демонстриралият многократно тенденция в отношението си към ПФК „Ботев”, в. „7 дни спорт” публикува поредица от статии, вменяващи на нашия клуб участие в манипулиране на резултати от футболни срещи и участие в т.нар. „черно тото”.

Считаме това за остра клевета по адрес на ПФК „Ботев” и грубо уронване на граденото в продължение на повече от един век име на клуба. Поради това ПФК „Ботев” ще предприеме юридически действия и ще потърси правна отговорност от авторите на клеветата, както и от медията дала трибуна за публикуването й.

След динамичните събития от последните месеци бе предприета нова стратегия в изграждането на представителния тим на клуба. Тя включва привличане и налагане на млади и перспективни български играчи, и изграждането на боеспособен отбор, който в близко бъдеще да се превърне във водещ фактор в българския футбол.

Освен това, както нееднократно сме подчертавали, фундаменталната основа, върху която се базира дългосрочната работа в ПФК „Ботев” е възпитаването на кадрите от нашата детско-юношеска школа в ценностите на спорта и високия морал. Това са идеалите на ПФК „Ботев”, които се стараем да следваме неотлъчно в ежедневната си работа.

Ето защо намираме твърденията, че нашият клуб участва в манипулиране на футболни срещи, не просто за обикновена лъжа, а за изключително грубо погазване на реномето на най-стария съществуващ футболен клуб в България. Освен интересите на клуба, са накърнени честта и достойнството на многобройните привърженици на ПФК „Ботев” Пловдив.

Съвет на директорите на ПФК „Ботев” АД"