Бос на баскетболен гранд с жесток расистки гаф

Лиетувос Ритас е една от двете най-доказани марки в литовския клубен баскетбол, но отминаващия сезон може да бъде характеризиран като провал за отбора от Вилнюс. Ритас отпадна в полуфиналите на плейофите след 1-3 срещу състава на Лиеткабелис, а в последствие титлата бе спечелена от другия колос - Жалгирис (Каунас). 

Президентът на Лиетувос Гедвидас Вайнуаскас побърза веднага да намери виновници за случилото се, но съзнателно или не, изказването му се превърна в тирада на расова основа, най-потърпевши от която бяха тъмнокожите играчи на тима - Кори Фишър, Дрю Гордън, Тайлър Браун, както и напусналите преждевременно Дейвид Лоугън, Рашон Броудъс, Джош Аконон и Клевин Хана.

“Не може да имаш повече от двама черни играчи, заявявам това от гледна точка на 23-годишния си опит в този бизнес. Отборите не трябва да имат повече от двама черни играчи, защото тогава започват неприятностите”, заяви президентът в ефира на литовската телевизия, цитиран от Спортал.

“В един момент имахме четирима черни играчи и изведнъж те се събраха и сформираха…. Как да го кажа… Нещо като банда. Няма как нещата да са така”, коментира още Вайуаскас, който в последствие излезе и с официална позиция, с която се опита да оправи създадената от самия него ситуация.

“Говорейки за научените уроци през сезона, имах предвид ситуацията с чужденците. На първо място те трябва да са професионалисти, а в плейофите това не бе така. В интервюто изразих разочарованието си от някои от тях. Извинявам се, ако съм бил разбран погрешно”, гласеше официалното изявление на шефът на Ритас, разпространено от клуба след телевизионното му участие.