Болт падна преди финала! Британците са крале на щафетата! (ОБНОВЕНА)

Юсейн Болт получи схващане и падна в последните метри преди финалната права на щафетата 4 по 100 на световното в Лондон. Британците зарадваха многобройните фенове по трибуните и донесоха златото на своята страна. Отборът на домакините в състав Чиджинду Юджа, Адам Джемили, Даниел Талбо и Натаниъл Мичъл-Блейк закова хронометъра на 37.47 секунди.

Втори завършиха американците, представяни от Джъстин Гатлин, Крисчън Коулмън, Майк Роджърс и Джейлън Бейкън. Те записаха време от 37.52 секунди. Изненадващото е, че трети се наредиха японците в състав Шуей Тада, Шота Изука, Йошихиде Кириу и Кенджи Фуджимицу. Те избягаха дистанцията за 38.04.

Голямата изненада в този финал бе отпадането на Ямайка. Най-бързият човек на планетата Юсейн Болт бяга на четвърти пост, но получи схващане още на 50-60 метра преди финалната права. Той буквално легна на земята, а тимът на Ямайка въобще не завърши състезанието.

Така Кралят слиза от трона без да завърши последното си състезание с медал. Той 4 пъти подред поведе ямайците към златни отличия в щафетата на планетарен шампионат, но сега травмата погуби надеждите на силния им тим. Това бе последното състезание на Болт, като той все пак остава с 11 златни медала на световни първенства.

Иначе британците плакаха пред собствена публика и гордо развяха знамето на родината си. За тях в същински герой се превърна Натаниъл Мичъл-Блейк, който на четвърти пост изоставаше почти до финала от американеца Крисчън Коулмън, но експлодира в последните 20-ина метра и буквално профуча край световния вицешампион на 100 метра. Това е първо злато за британците в щафетата 4 по 100 при мъжете в историята на световни първенства.