Богатите китайци май не са толкова богати

Финансов скандал разтресе китайския футбол. Китайската Суперлига, най-високото ниво на футбола в страната, е изправена пред угрозата да се разпадне. Причината е, че 13 от общо 16-те клуба не са плащали правомерно на своите футболисти. Всички тимове имат отсрочка до 15 август да заплатят просрочените задължения към играчите си.

Ако не успеят да се справят с поставеното условие, клубовете са заплашени с това да не участват в първенството през следващата кампания. Това обявиха от Азиатската футболна конфедерация и Китайската футболна асоциация, които се занимават със случая. Той изглежда парадоксален на фона на милиардите, с които клубовете в страната заливат европейските грандове, и на космическите заплати, които вписват в договорите на големите си звезди.

Най-големите потърпевши ще бъдат Карлос Тевес от Шанхай Шенхуа, който прибира по 615 хиляди паунда на седмица, Оскар от Шанхай СИПГ, който се задоволява с 400 хиляди на седмица, и взимащият 290 хиляди Грациано Пеле от Шандонг Луненг. Четири тима от второто ниво и един отбор от третия ешелон също са разследвани заради неправомерни финансови действия.