Боби Михайлов обясни неуспеха на София в битката за Евро 2020

снимка: Булфото

Президентът на БФС Борислав Михайлов даде своето обяснение относно неуспеха на София в битката за домакинство на Евро 2020.

Българската столица бе сред 19-те градове-претенденти за общо 13-те места за целта, но УЕФА остави София сред градовете, които не получиха доверието на централата за домакинство на големия футболен форум.

Борислав Михайлов сподели, че не е получил очакваната помощ от страна на държавата и общината, признавайки, че кандидатурата на София е имала сериозни недостатъци спрямо своите конкуренти.

"Имахме голямо желание, но никой не ни помогна. Футболният съюз положи много усилия, които обаче не бяха достатъчни. Нямаме стадион, много се проточиха и паричните документи за стадиона. Хората не са сигурни дали изобщо ще бъде построен в срок, за да бъде готов на време за турнира“, каза Михайлов пред "Дарик".

„Освен това мачовете трябваше да бъдат в София. Всички отговорни фактори във София трябваше да подкрепят кандидатурата. Те я подкрепиха с едно листче. От 5 месеца разговарям с кмета, от 2 месеца има общинско решение да бъде подкрепена кандидатурата, но ден днешен документите не са подписани. Има и много други неща, които за в бъдеще трябваше да се случат – метро трябваше да има до стадиона, летището не е от такъв ранг, че да посрещне трафика, бързи влакове и т.н. Все пак не съжалявам, защото това беше един опит за мен и за хората от Футболния съюз.“

„Трудно е дори и за мен, за човек с моите контакти, да убеждавам хората. Знаете, че догодина имаме Европейско за юноши до 17 години, което трябваше да бъде преместено в Бургас – нещо, което бе изключително неудобно. Непрекъснато трябва да се оправдавам пред УЕФА. Знаете и на Националния стадион какво е дереджето. Продължаваме да плащаме наем, а за да не се изложим пред "Реал" и УЕФА плащаме и наем за мокети. Една европейска държава в 21 век трябва да има поне един национален стадион, на който да може да играе представителния тим и отборите, участващи в евротурнирите. Защото не е сериозно.“

„Шансовете за новия стадион в квартал „Овча купел“ остават, малко закъсняха парични документи. Футболният съюз има договор и със Славия, и с въпросната немска фирма да играем там всички мачове, за да може на хората да им излезе сметката. Доколкото съм говорил с г-н Венци Стефанов стадионът трябва да стане до 2 години, две години и половина. Знаете обаче в България как е. Надявам се да стане във времето. Евро 2020 е голям форум. Градовете, които спечелиха, наистина са готови, всичко си имат хората, само в Брюксел не е готов, но почва да се прави. За в бъдеще, ако стане стадионът на Славия, може да играем спокойно за някоя Суперкупа или Лига Европа, за да видят хората голям футбол“, завърши Михайлов.