Боби Михайлов: Локацията на Националния стадион е проблемна

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов организира среща с представители на Министерство на вътрешните работи, Министерство на младежта и спорта и Столична община във връзка с изминалия сезон в Първа професионална лига и предстоящия жребий за сезон 2018/19 в първенството.

На срещата присъстваха и представители на "Нова броудкастинг груп", които държат правата за телевизионно излъчване на мачовете от професионалния футбол у нас.

"Благодаря на всички за ползотворното сътрудничество през изминалите няколко години. Сигурен съм, че може да подобрим още нещата, тъй като през изминалия сезон се създаде известно напрежение заради големия брой отбори, които играха на Националния стадион "Васил Левски", както и заради повечето вечни дербита между Левски и ЦСКА. Проблемите са най-вече заради локацията на стадион "Васил Левски", която предизвиква редица промени в движението на градския транспорт и пречи на гражданите на София при по-големи мачове. В същото време трябва да помислим и за по-внимателен и гъвкав подход при изготвянето на програмата през новия сезон, защото сигурността на хората е приоритет №1, но трябва да имаме предвид и интересите на телевизията, носител на правата, която влага доста пари и клубовете разчитат на тях, за да попълнят бюджета си", обясни президентът на БФС Борислав Михайлов в началото на дискусията.

От името на МВР старши-комисар Антон Златанов също изрази задоволство от високото ниво на комуникация и сътрудничество между БФС и МВР. "Нашата позиция винаги е била, че за полицията около футболните мачове трябва да се говори на принципа, на който трябва да се говори и за съдиите – колкото се може по-малко. Когато си вършим добре работата, трябва да оставаме незабелязани. Наясно сме, че понякога нашето изискване за по-ранни часове на рисковите мачове, води до затруднения за града особено в работен ден, но ние поставяме сигурността на гражданите на София на първо място и това е причината понякога да настояваме мачовете да завършват в светлата част от деня", заяви Златанов.

Главният секретар на Министерство на младежта и спорта Асен Марков подчерта още веднъж решимостта да се внесат и приемат в Народното събрание промените в Закона за опазване на обществения ред при спортни мероприятия, чрез които да се направи възможно търсенето на индивидуална отговорност от нарушителите на обществения ред. "Нека полицията да има възможност да налага забрани за посещаване на мачове и нещата много бързо ще си дойдат на мястото", заяви Марков.

От своя страна представителите на Столична община – Кристина Лазарова и Красимир Димитров, изтъкнаха като една от основните причини за напрежение в София при важни мачове на стадион "Васил Левски", създадената през годините практика за шествия на феновете по улиците на града. "Надяваме се тази практика да бъде ограничена, защото наистина създава големи неудбоства за нас, а и за полицията при опазването на обществения ред и нормалното придвижване на софиянци", коментира Красимир Димитров.

От своя страна финансовият директор на "Нова броудкастинг груп" Николай Андреев изрази готовност за съдействие по отношение на изготвянето на програмата за новия сезон.

Участниците в срещата ще се съберат отново след изтеглянето на жребия за Първа професионална лига, за да продължат с детайлите по програмата и да се обединят на експертно ниво около общите принципи за дните и началните часове на мачовете.