БНТ ще излъчва Зимната олимпиада в ПьонгЧанг

снимка: twitter.com

Българската национална телевизия ще излъчва на живо най-интересните моменти от Олимпийските игри в южнокорейския град Пьончан, които ще се проведат от 9 до 25 февруари.

"Съгласно подписания договор с "Дискавъри Комюникейшънс", обществената телевизия придобива правата за директно излъчване на 110 часа програма от зимните олимпийски игри през 2018 година и 250 часа от състезанията в рамките на лятната Олимпиада през 2020 година в Токио", заяви генералният директор на БНТ Константин Каменаров и допълни, че въпреки сложните преговори с американската компания, която миналата година спечели търга за разпространение на състезанията до 2024 година, БНТ продължава традицията от 70-те години на миналия век да предава пряко Олимпийските игри.

"Прекрасно е, че това споразумение ще гарантира на спортните фенове в България възможността да проследят интересните олимпийски моменти по най-добрия начин за тях. Богатият опит на БНТ в отразяването на Олимпийските игри, заедно с иновативния подход на "Дискавъри" и целогодишното проследяване на олимпийските спортове от "Евроспорт", ще ни позволи да пренесем чрез телевизионните екрани всеки миг от Олимпиадата до хората. Гордеем се, че можем да споделим вдъхновяващите истории на българските спортисти и техния път към осъществяване на мечтите", каза Виктория Дейвис, генерален мениджър на "Дискавъри Нетуъркс" за Централна и Източна Европа, Североизточна Европа, Турция и Средиземноморието.

Досега БНТ придобиваше права за излъчване на Олимпийските игри в качеството си на член на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).

След като "Дискавъри" спечели правата за излъчване, компанията проведе поредица от преговори с обществени телевизионни оператори в Европа за сублицензиране, за да отговори на изискванията на МОК да бъдат осигурени минимум 100 часа безплатно излъчване на зимните олимпийски игри и 200 часа от лятната Олимпиада.