Българските треньори доволни след Европейското по борба в Латвия

снимка: БГНЕС

Треньорите на националните отбори по борба, класически и свободен стил, дадоха добра оценка за представянето на своите възпитаници на Европейското първенство в Рига, Латвия. Основната цел от тук-нататък ще бъде атакуване на квоти за Олимпиадата в Рио де Жанейро на предстоящите квалификационни турнири, изтъкнаха Армен Назарян и Валентин Райчев.

"Ние представихме 8 състезатели, не всички от основните борци. Използвахме тези хора, които подготвяме за квалификациите за предстоящите Олимпийски игри. Аз съм много доволен от Даниел Александров, бронзов медалист, който направи всичко много добре. Той се бори срещу всички противници и срещу съдии, защото имаше моменти, където съдиите го ощетиха. Нашите борци имат качества, имат сила, момчетата се бориха, като изключим Любомир Димитров в тежка категория, с когото не знам какво става. От тук-нататък ще гоним квоти", коментира наставникът на класиците Назарян на пресконференция в Пресклуб България днес.

"Със завършването на това Европейско първенство ние навлязохме в спортно-състезателния ни цикъл, който ще прелее в чисто специална подготовка за предстоящите квалификационни турнири за Олимпиадата. Като цяло мога да дам добра оценка на представянето на отбора, особено на медалистите - Георги Вангелов и Николай Куртев. Георги показа израстване, мъжество, показа, че може да бъде равностоен на европейските борци. Същото се отнася за Николай Куртев, може би за отиването на финал му липсваше малко самочувствие, липсата на турнири си оказа своето влияние", каза Валентин Райчев, който води тима по свободна борба.

Бронзовият медалист Даниел Александров изрази разочарование, че не е стигнал до титлата в Рига "Малко съм разочарован от себе си, не постигнах това, което исках. Отидох там да стана шампион. След като победих азера, си мислех, че няма какво да ме спре. Явно напрежението ми дойде в повече, или младостта и липсата на опит. От треньорския щаб съм много доволен, направиха всичко възможно, бях подготвен, вървеше ми всичко както трябва, но явно психологическото натоварване ми дойде в повече", сподели Александров.

Европейската квалификация за Олимпийските игри ще се проведе между 15 и 17 април в Зренянин, Сърбия, а седмица по-късно е световната квалификация в Улан Батор, Монголия. Последната възможност за спечелване на квота ще бъде на втората световна квалификация в Истанбул (6-8 май).