България загуби от Чехия, но прескочи баскет квалификацията

България намери място във втората фаза от световните квалификации, въпреки че отстъпи със 75:81 като гост на Чехия в последния си мач от група F. Това стана възможно заради победата на Финландия над Исландия в другия мач от групата. 

Българският отбор заема трето място в групата, но ще влезе без нито една победа в следващата фаза и група К там, тъй като се наложи само над последния Исландия. Нашият тим бе не без един, а без цели трима основни играчи - Павел Маринов, Чавдар Костов и Дий Бост, а изглеждаше и малко уморен на моменти в мача в Пардубице.

Чехия демонстрира играта си от предишните квалификационни двубои дотук - не особено бърза, но с много солидна успеваемост. И в Ботевград чехите ни победиха само с две точки, а и сега не стигнаха до много убедителен успех. Въпреки това те финишират първи в групата само с едно поражение.

Двубоят започна отлично за България, със серия от 10:2, но и доста грешки на чехите. Домакините се окопитиха в средата на първата четвърт и наваксаха изоставането си, за да почне всичко наравно от втората част. Постепенно Чехия взе превес в двубоя и във втората и третата четвърт натрупа преднина. В последните минути от третата и началото на последната част българският отбор се поддаде на хаоса и позволи разликата да скочи до цели 16 точки.

Чак във финалните 6-7 минути от срещата България опита щурм по-смело, и благодарение на три тройки за кратък период от време се доближи на 2-3 точки от противника. Чехите обаче играеха суперефективно в нападение и успяха да завършат започнатото.

Блейк Шилб завърши с 20 точки за успеха, 17 добави Войчех Хрубан. Божидар Аврамов вкара 15, Христо Захариев приключи с 14 точки за България, Александър Везенков записа 11 точки и 10 борби, а всичките ни титуляри се отчетоха с двуцифрен актив.