България срещу Португалия на старта на „Фeд къп“

снимка: bgtennis.bg

Националният отбор на България по тенис за жени ще започне участието си в първа група на турнира "Фед къп" в Будапеща с двубой срещу Португалия. Срещата е на 4 февруари от 16 часа местно време (17 българско), съобщава БФТ.

В група "D" са още съставите на Беларус и Турция. Срещу туркините момичетата на капитана Дора Рангелова играят на 6 февруари от 11 часа наше време. Заключителният двубой в групата е срещу Беларус - на 7 февруари, отново от 11 часа. В неделя, 9 февруари, са плеойфните срещи за разпределение на местата. Ако българките заемат първото място в групата, ще играят мач за класиране за плейфите за влизане в Световна група две срещу победителя от група "С", където са съставите на Австрия, Израел, Украйна и Словения.

Българският отбор е в състав: Елица Костова (№241 в ранглистата на WTA), Изабелла Шиникова (№362) и дебютантките Виктория Томова (№408) и Борислава Ботушарова (№464). Португалският тим включва Мишел Ларшер де Брито (№121 в световната ранглиста), Мария Жоао Кьолер (№207), Барбара Луш (№399) и Инес Мурта (№1240).

"Мисля, че сме готови за турнира. Заминаваме в неделя в 17:40 часа за Унгария. Смятам, че отборът на Португалия вече може да се каже, че е фаворит в нашата група, след отказа на Азаренка, така че не е много добре, че започваме срещу тях във вторник. Но сме настроени за битка. Ботушарова тренира тук, в Пловдив, с Елица, Изабелла и Виктория се чувам редовно и знам в какво състояние са. Ще бъде трудно в Будапеща, но ще се борим до последно", коментира Дора Рангелова.

Последната повикана в отбора Борислава Ботушарова не скри радостта си.

"Отдавна чаках този момент. Много съм щастлива, че попадам в националния отбор на България. Направо ми се подкосиха краката от вълнение, когато ми се обади Дора Рангелова, за да ме покани. Амбицирана съм, да покажа най-доброто, което мога, ако ми бъде даден шанс", заяви 19-годишната Ботушарова.