България ще кандидатства за Европейското по колоездене през 2016

Президентът на Българския колоездачен съюз Петър Бончев даде интервю за сайта на БКС ден преди извънредното общо събрание на федерацията.

- Господин Бончев, кой поиска да ви свали от власт? - Кой инициира свиканото за 14 март извънредно общо събрание на БКС и защо?

- Същите хора, от които наследихме дългове от 300 000 лева преди две години. Дългове към министерството на спорта, към Национална спортна база, към различни компании. Същите тези хора искат задкулисно да дърпат конците в българското колоездене и затова аз и моят екип сме неудобни в техните колоездачни среди.

През тези две години ние изчистихме старите техни задължения към министерството. С Национална спортна база имаме споразумение, по което чистим задълженията. Към други компании сме изчистили дълговете. И към момента финансовото положение на федерацията е добро. За разлика от периода при тези хора, които правят задкулисните игри, за да се върнат отново на власт. Но с размахването на документи и целенасоченото създаване на интриги пред клубовете те вредят на целия ни спорт.

- Какво е най-важното нещо, което свършихте от избирането си за президент на БКС през 2012 г.?

- Връщането на доверието към българското колоездене по света. Ще цитирам вицепрезидента на европейския колоездачен съюз Харалд Хансен: "Досега България беше тъмно петно на картата за нас, но вече свети".

Като продължение на темата за международното признание и стремежа ни да се говори все повече и с по-добри думи за българското колоездене идва новината, че вече проведохме разговори на най-високо ниво - с президента на европейския колоездачен съюз Давид Лапартиен и генералния секретар Енрико Дела Каза, България да кандидатства за домакинство на европейско първенство на шосе, категория "Елит", през 2016 г.

Това е състезание по колоездене от най-висок ранг. Това ще бъде и първото в историята подобно европейско първенство. Досега се провеждаха за юноши и младежи, но в категория "Елит" ще се провежда от 2016-а. Евентуално домакинство на България ще доведе до голям бум за целия ни спорт. За колоезденето конкретно това се равнява по значимост като за футбола ни да приеме европейски финали. Както в единия вариант биха дошли суперзвезди от ранга на Кристиано Роналдо, така и при домакинство на Евро 2016 по колоездене у нас ще дойдат суперзвездите на спорта ни като Алберто Контадор, Брадли Уигинс Петер Саган, Крис Фрум, Винченцо Нибали...

Но значимостта би била огромна и за цяла България, като целта ще е да се популяризира туризмът в нашата страна.  Шампионатът е планиран за лятото, идеята за кандидатурата ни е да домакинстваме с известен наш курорт, където ще е пълно и с туристи от страни, в които колоезденето е религия. Отделно това състезание се излъчва пряко по "Евроспорт" и милиони хора ще гледат елитното събитие от България.

Затова най-важното за нас не е в изминалите две години, а в мисълта за бъдещето. Ако е готова навреме и пистата в Пловдив, сме провели предварителни разговори да приемем и Евро 2015 на писта. За всички тези идеи, разбира се, ще трябва подкрепа и от клубовете, но най-вече и от държавата. А ако трябва да говорим за нещо друго конкретно, което се е случило към момента - за първи път колоезденето е в първа група на приоритетите за финансираните от държавата спортове. А 11 състезатели са на щатове в министерството на спорта.

Голям успех е спасеното европейско първенство по планинско колоездене в Пампорово. Голям успех е и първият ни медал на европейско първенство, спечелен от Ева Димитрова. Затова трябва да поздравим и момчетата и момичетата, които работят за планинското колоездене. А през тези две години показахме, че не създаваме приоритети. За нас е важна работата на всички - и за шосейно, и за пистово, и за планинско колоездене.

- Говорите, сякаш не се притеснявате от предстоящото извънредно общо събрание на БКС и евентуална ваша смяна, така ли е?

- Нито се притеснявам, нито се плаша. Интелигентните хора сами могат да преценят кой работи за общата кауза и кой хвърля обещания за постове, за да може да се домогне до своята кауза - властта. Клубовете знаят какво сме свършили. А ние не можем да спрем да работим заради споменатите вече задкулисни интриги.

Има и още две много важни неща за българското колоездене, които са договорени и предстои да се случат - очакваме подписване на договор със сериозен спонсор на БКС от Швейцария, а отделно ще подпишем и с швейцарска мениджърска агенция, която се занимава само с колоездене. Ако някои от българските колоездачи показват талант и просперитет, компанията ще съдейства да бъдат подписвани договори с водещи международни отбори.

- Ще има ли изненадващи лица в Управителния съвет на БКС, ако вие останете президент?

- Имам сериозна концепция по въпроса. Досегашният Управителен съвет не беше мой, беше наследен. Без да изпадам в подробности, ще кажа, че в Управителния съвет ще влязат влиятелни професионалисти от колоезденето, които да работят реално за спорта ни. Концепцията е новият Управителен съвет да е уважаван, влиятелен и работещ.