България с пълни отбори на Европейското по джудо в Самоков

снимка: БТА

В края на тази седмица Самоков ще посрещне състезателите и гостите на Европейското първенство по джудо за мъже и жени до 23 години.

Родната федерация има опит в организирането на най-голямата надпревара на Стария континент през 2004 и 2010 г., но третото домакинство предизвиква сериозно финансово притеснение, споделиха на пресконференция днес генералният секретар Асен Коруджиев и спортно-техническият директор Петьо Колев.

По силата на Наредба N1 Министерството на младежта и спорта е отпуснало 119 хил. лв., като половината от тях са за покриване на задължителната такса към Европейската федерация. Останалата сума е за наем на залата, съдийски хонорари, медицинско обслужване и частично за допинг пробите.

По разчет разходите ще излязат около 270 хил лв т.е. 125 на сто повече от гарантираните постъпления. Особено върху бюджета натежават разноските за 30 ВИП пратеници, за които европейската централа изисква суперлуксозни условия и екстри по време на техния престой у нас.

Ако БФ Джудо не успее да си осигури сама достатъчно приходи, има опасност да излезе на загуба. Федерацията няма спонсор, входът за състезанието ще е свободен.

Над 300 джудисти от 36 страни ще си оспорват разпределението на медалите. България ще бъде представена от 18 избраници на старши треньорите Георги Георгиев и Свилен Скерлев.

Във всяка категория при жените и мъжете ще имаме състезател, в някои и по двама. Наставниците разчитат поне на 2 медала.

При жените в най-леката категория, до 48 кг, фигурира еврошампионката за девойки Борислава Дамянова. Европейската вицешампионка в кат. 57 кг Ивелина Илиева също е силна заявка за медал.

При мъжете в кат. 60 кг шанс за медал има Борислав Янаков, в кат. 81 кг Ивайло Иванов има медал от Европейското първенство за младежи т. г.

Досега през 2013-а българските джудисти имат при кадети, младежи и девойки 2 отличия от световни първенства, 2 от европейски първенства и 4 пети места плюс още 1 при мъжете и жените.