България с лъвски скок в ранглистата на ФИФА

Сериозен прогрес отбеляза националният отбор на България в тазмесечното издание на ранглистата на ФИФА, което бе публикувано днес.

“Лъвовете” на Любослав Пенев се изкачват с цели 26 позиции и се завърнаха в топ 50 на класацията, като от днес са под номер 46 в света.

Българските национали спечелиха първия си официален мач за сезона след 2:1 при визитата на Азербайджан в квалификациите за Евро 2016.

Благодарение на тази победа трикольорите увеличиха актива си в ранглистата на 572 точки, с които отбелязаха и този сериозен ръст.

От съперниците ни в евроквалификациите най-висококласиран продължава да е отборът на Италия, който се изкачва с едно място до фаталния номер 13. Следващият ни опонент Хърватия пък бележи спад с 3 позиции и вече е номер 19.

Загубата от Италия коства спад с 23 места за състава на Норвегия (76), а Азербайджан се срина с 22 позиции след домакинското поражение от България и вече е 95-ти. Аутсайдерът Малта остава единственият ни съперник извън топ 100. Островитяните изгубиха 5 места и паднаха до номер 155.

В топ 10 има няколко размествания, но не и промяна в състава на челната десетка спрямо предишното издание на ранглистата на ФИФА.

Световният шампион Германия и Аржентина запазват първото и второто си място, а Колумбия вече е на трета позиция, измествайки Холандия. На пето място остава Белгия, а Бразилия се изкачва от 7-ма на 6-та позиция, измествайки Уругвай и Испания. Франция пък се придвижва на 9-то място за сметка на Швейцария.