България с 4-а квота за европейското в София

снимка: Булфото

България получи още една, 4-а квота, за участие на финала на Европейската купа по шорттрек за юноши и девойки в Зимния дворец в София (21-23 март), което е и неофициално европейско първенство за подрастващите.

Така страната ни ще бъде представена от 8-ата на световното юношеско първенство преди 10-ина дни в Ерзурум (Тур) Катрин Маноилова при девойките и Клаудио Насри, Даниел Застругов и Димитър Георгиев – при юношите.

Входът за състезанията е свободен, а надпреварите са от 9 часа сутринта до 17 часа следобед от петък до неделя. Конкуренти на българите за евромедалите ще са призьори и медалисти от първите младежки олимпийски игри в Инсбруг преди 2 г.

- Състезателите са добре подготвени и се надяваме да направят добри класирания – заяви треньорът на Застругов Юлиан Ангелов. – Имахме известни трудности последните 2 седмици, защото Зимния дворец беше зает от световното първенство по фигурно пързаляне и се опитахме да тренираме на пързалка “Славия”, но не се получи заради проблеми с леда там.

Най-голямата ни надежда за медал Катрин Маноилова пък заяви, че не обича да говори предварително, защото често очакванията се разминават с резултатите.

- Тази година си подобрих много резултатите на отделните дистнции, участвах за първи път при жените, за малко се разминах с квота за олимпиадата и сега за състезанието съм добре подготвена – заяви 15-годишната Маноилова.

Даниел Застругов пък си пожела лични рекорди на дистанциите на шампионата в София, а Клаудио Насри разкри, че треньорът му Асен Пандов е събул кънките от краката си, за да може той да участва в Дунавската купа и да си спечели квота за финала у нас.