България с 12 полуфиналисти на "Странджа"-та! Парите от билети отиват за боксьорите

снимка: БГНЕС/EPA

България ще има най-много полуфиналисти в 68-ото издание на международния боксов турнир „Странджа“, който се провежда в зала „София“. Страната ни класира 12 състезатели в битките за разпределение на медалите и изпревари сили като Русия и Китай, които са съответно с 6-има и с 5-има представители. Англия е с 4-има, а САЩ, Индия, Украйна и Беларус – с по трима боксьори. Общо 24 държави ще има полуфиналисти днес в двата сеанса, които започват в 14:30 и в 18:30 часа.

За сравнение, през миналата година България имаше три жени и 7 мъже на полуфиналите, от които трима стаха шампиони.

Пръв от българите на ринга днес ще се качи най-лекият – Тинко Банабаков (49 кг), който ще спори за място на финала с индиеца Амит. Двубоят им е втори по програма от следобедната сесия, в която ще боксират още 6-има наши: Стефан Иванов (56), Айрин Исметов (64), Арман Хакобян (75), Кристиян Димитров (91), Станимира Петрова (54) и Джоана Нуамеруе (64). Очаква се мачът на Станимира да започне около 17 ч.

Вечерният сеанс се открива с мач на Габриела Димитрова срещу Роберта Мостарда (Ит) в кат. до 51 кг. Веднага след това са срещите на Златислава Чуканова (51) и Деница Елисеева (60). Около 20 часа на ринга ще излезе Даниел Асенов (52), а 45 минути след това е двубоят на последния ни представител за деня Петър Белберов (+91).

Срещите днес ще се излъчват пряко по БНТ HD, а входът за зрители за зала „София“ е 10 лева за целия ден. Билети могат да се закупят на място от „Тикетпортал“, а събраните средства ще отидат за награди на най-добре представителите се български боксьори.