България не успя да се противопостави, Германия се окичи със златото

галерия:

снимка: cev.lu

Националният отбор по волейбол  на България не успя да се противопостави на Германия и загуби финалната среща на първите Европейски Олимпийски игри в Баку (Азербайджан) с 1:3 (16:25, 18:25, 31:29, 21:25). Момчетата на Николай Желязков опитаха всичко възможно срещу титулярния състав на немците, но не успяха да вземат повече от гейм в срещата. 

През целия турнир "лъвовете" допуснаха само две загуби, като и двете бяха именно от възпитаниците на Витал Хейнен.

Срещата започна с блокада на Кристиан Фром срещу Жани Желязков, а след това последва и атака на посрещача за 2:0. Пускане на Георги Братоев и ас на Николай Николов изравниха резултата, а първата техническа пауза дойде при резултат 8:5 в полза на немците след добри изяви на Маркос Бьоме в центъра на игрището и на сервис. Атака от зона шест на Кристиан Фром доведе до 9:5 и Николай Желязков прибегна до първата си почивка.

Атака на Жани Желязков и блокада на Николай Николов смалиха аванса на опонента до 10:7. Грешка на Тодор Алексиев и атака в аут на Желязков обаче върнаха аванса от четити точки при 12:8. Надмощието на немците продължи и те дръпнаха с 14:8, което доведе до втори таймаут за Николай Желязков. До втората техническа пауза преднината на "гостите" набъбна до 16:9. Германците продължиха силната си игра и въпреки двата страхотни блока на Слави Гоцев, българите не успяха да наваксат изоставането си и загубиха първата част след 25:16.

Втората част също не започна добре за "лъвовете" след атака в центъра на Бьоме и атака в мрежата на Вальо Братоев, но веднага след това посрещачът се реваншира, а блокада на Жани Желязков изравни резултата - 2:2. Германия отново вдигна оборотите и стигна заслужено до първата техническа пауза при 8:6 след атака от зона шест на Фром. Надмощието на немците продължи и те дръпнаха с 10:6 и това накара Николай Желязков да вземе първа почивка. 

4143990

Втората техническа почивка бе отново в полза на немците и дойде при резултат 16:11 след нов пайп, който излезе в аут след докосване на Николай Николов. Ас на Лукас Кампа за 18:12 накара Желязков да използва и втората си почивка, за да опита да мотивира момчетата си. В края на гейма българите се изнервиха при две спорни отигравания на главния съдия и Тодор Алексиев получи жълт картон за забавяне на играта, но и това не помогна на сънародниците ни, които загубиха и втората част, този път с 25:18 след сервис в аут на Жани Желязков.

В третия гейм на мястото на Жани Желязков се появи Велизар Чернокожев, но българите отново не успяха да удържат посрещането си, което в днешния ден им изневеряваше, и това бе слабостта, от която Германия се възползва, за да стигне до първата техническа пауза при 8:5. Два аса на Велизар Чернокожев изравниха резултата при 9:9, но все пак отново Германия бе отборът, който първи стигна до 16-та точка, като имаше преднина от две точки.

Мощна атака на Николай Николов през центъра и страхотен сервис на центрлания ни блокировач изравниха резултата при 18:18 и това накара Витал Хейнен да вземе първа почивка в третия гейм. Атака на Фром и ас на Шопс срещу Тодор Алексиев върнаха преднината на Германия и нов таймаут, този път за Ники Желязков. Блокади на Чернокожев срещу Калиберда и на Гоцев срещу Фром доведоха до 22:21 за България. Моментален брейк обаче последва за Германия и Калиберда даде нова преднина за немците при 23:22, но Вальо Братоев с мощна атака по острия диагонал отново изравни - 23:23. Атака през центъра на Николай Николов спаси първия мачбол за немците, а страхотен сервис на Чернокожев доведе до контра на Вальо Братоев за 25:24 и почивка за Хейнен. Играта продължи да върви точка за точка до 29:29, когато българските "лъвове" направиха две поредни блокади и спечелиха третия гейм в мача.

Четвъртата част започна с две мощни атаки на капитана ни Тодор Алексиев, но резултатът бе изравнен с два блокаута на немските нападатели. Първата техническа пауза дойде при 8:7 в полза на България след много технично отиграване на Вальо Братоев. Три поредни точки за Германия при 10:10 им усигориха преднина от 13:10 и това накара Николай Желязков да "посегне" към първата си почивка. До втората техническа пауза немците увеличиха преднината си на четири точки - 16:12 след блокада срещу Тодор Алексиев. Блокада и срещу Чернокожев накара Желязков да вземе таймаут при 18:13. До края на срещата германците не изпуснаха натрупания аванс и се поздравиха с победата, след 21:25 след атака от пайп на Денис Калиберда, и златните медали от първите Европейски Олимпийски игри.

Николай Желязков заложи на Георги Братоев, Жани Желязков, Валентин Братоев, Тодор Алексиев, Николай Николов, Светослав Гоцев, Мартин Божилов - либеро.

Витал Хейнен започна с Кристиан Фром, Денис Калиберда, Маркос Бьоме, Йохен Шопс, Лукас Кампа, Михаел Андрей, Фердинанд Тиле - либеро.