България изпраща 8 души на Световното по лека атлетика

снимка: БТА/AP

България ще бъде представена от 8 състезатели на Световното първенство по лека атлетика за мъже и жени в Пекин от 22 до 30 август.

Поради контузия в кръста от отбора отпадна бронзовата медалистка на гюле от Евро 2015 в зала в Прага Радослава Мавродиева.  Сребърната медалистка в тройния скок от същия шампионат Габриела Петрова вече е в Пекин и се подготвя за старта на надпреварата. 

"Изпращаме в Пекин най-добрите ни атлети в момента", коментира президентът на БФЛА Добромир Карамаринов. 

"Жалко, че Радослава Мавродиева отпада, но тя има силни болки в кръста от европейското отборно в Стара Загора през юни и няма смисъл да рискуваме със здравето й.

Вярвам, че опитните атлети като Ивет, Венелина, Георги Иванов и Силвия Дънекова ще покажат, че наистина са сред най-добрите в света. Младите Георги Цонов, Мирела Демирева и Митко Ценов са в добра форма и също тръгват с големи амбиции.

Не е лъжа, че най-големият ни шанс за медал е в Габриела Петрова. И останалите обаче имат сили за поне 3-4 финала. Пожелавам на всички да гонят на световното личните си резултати, а защо не и да ги подобрят.

Вярвам, че участието на атлетите ни в Пекин ще е поредната положителна стъпка към Олимпиадата в Рио догодина", коментира още Добромир Карамаринов, президент на БФЛА.

Национален тим на България за Световното в Пекин: 

ЖЕНИ: Ивет Лалова - 100 и 200 метра 

Силвия Дънекова - 3000 метра стипълчейз 

Мирела Демирева - скок височина

Венелина Венева-Матеева - скок височина

Габриела Петрова - троен скок

МЪЖЕ: Митко Ценов - 3000 метра стипълчейз

Георги Иванов - гюле

Георги Цонов - троен скок