Българите рухнаха пред мощта на френския волейбол

снимка: cev.lu

Българският национален отбор по волейбол няма да играе на Олимпийските игри в Рио де Жанейро тази година, след като отстъпи с 0:3 гейма последния си мач от Европейската квалификация срещу най-добрия отбор в света през 2015-та – Франция.

„Лъвовете“ имаха съвсем минимални шансове да се вредят сред полуфиналистите в Берлин, но за целта трябваше да спечелят с 3:0 и да отбележат 21 точки повече от „петлите“. Когато първият гейм категорично отиде на сметката на победителя в Световната лига и Европейското първенство, то мачът придоби съвсем протоколен характер.

Макар и да не записа нито една минута на полето, Владимир Николов участва в последния си мач с екипа на националния отбор.

Звездите на Франция си свършиха работата и дадоха само 19 точки на тима на Пламен Константинов, който бе заложил на голяма част от резервните си играчи като Любомир Агонцев, Владислав Иванов, Николай Учиков и Мирослав Градинаров. След това „петлите“ заиграха изцяло с „втория“ си отбор, но това не им попречи да заличат 5 точки пасив във втория сет и да го спечелят с 25:20. Третият гейм отиде още по-убедително на сметката на Франция – 25:15.

Така, след като през 2012-та година в „Арена Армеец“ България победи именно Франция с 3:1, за да заслужи мястото си на Олимпийските игри в Лондон, където стана 4-та, сега „петлите“ ни лишиха от шанса да се борим за медал в Рио 2016.

От нашата група на полуфинал продължават Франция и Русия, а от другата – Германия и Полша.

Първи гейм

Посрещането ни отново не успяваше да оправдае очакванията в началото на срещата и единствените ни точки в първите седем разигравания дойдоха от грешки на сервис на Ървин Енгапет и Никола льо Гоф, които иначе направиха достатъчно добри серии, за да поведе Франция с 5:2. В крайна сметка, блокадата ни спря веднъж атаката на Антонен Рузие, а сервисът на Градинаров създаде проблеми на французите, за да се оттеглят те само при 8:6 в своя полза на първия интервал.

За съжаление, феноменалната игра на Франция в защита не позволи на българите да завършат иначе отлично изградени атаки, което доведе до по-сериозно изоставане за нашите - 11:7 за съперника. Французите съвсем се разиграха и продължиха да тормозят българското посрещане, за да се стигне до 16:11 на второто техническо прекъсване, докато нашият начален удар не бе проблем за тях.

Въпреки някои епизодични проблясъци от наша страна, като, например, блок срещу пайп на Енгапет, Франция поддържаше аванса си и спокойно затвори гейма с 25:19. По този начин още с този гейм "петлите" си осигуриха първото място в групата и изхвърлиха България от сметките за полуфиналите - Франция и Русия продължават напред и все още мечтаят за Рио.

Втори гейм

Французите пуснаха голяма част от резервите си във втория сет, което беше логично, с оглед на добре свършената работа, при което до голяма степен силите се изравниха (след като и българският състав изобщо не бе в титулярния си вид). Началото на втората част бе доста по-успешно за "лъвовете", които поведоха с 11:6 и откровено се забавляваха на полето, но треньорът на съперника моментално поиска таймаут, за да се скара на възпитаниците си.

Това очевидно подейства, защото комфортната ни преднина постепенно се стопяваше и на втория интервал имахме аванс "само" от 2 точки, но и те съвсем скоро бяха неутрализирани. След поредната грешна атака на Тодор Скримов Франция дори поведе с 19:18, а нашите рухнаха и не можеха да направят вярно решение.

В крайна сметка се представихме съвсем малко по-добре от първия гейм, независимо че срещу нас бяха резервите на Франция - 20:25 и 0:2.

Трети гейм

Доброто настроение в полето на Франция напълно контрастираше с играта на българските волейболсити, които сякаш по-бързо искаха да приключат мача и да се приберат в съблекалните. Дори включването на Методи Ананиев не промени с нищо статуквото и Франция уверено крачеше към комфротна и убедителна победа - 16:11 на втория интервал.

В крайна сметка протоколният трети гейм отиде още по-убедително на сметката на Франция - 25:15.