Благой Найденов бе избран за спортист на месец август

снимка: БФ Бокс

Природно интелигентен и много дисциплиниран - така треньорите Михаил Таков, Аспарух Георгиев и президентът на БФ Бокс Красимир Инински характеризираха олимпийския шампион по бокс за младежи от Олимпиадата в Нанкин (Китай) Благой Найденов, който през март тази година завоюва и световната титла.

Благой Найденов бе избран за спортист на месец август, след като в анкетата сред медиите събра 10 гласа, изпреварвайки световния вицешампион за мъже на едноместен каяк Мирослав Кирчев (8 гласа). Третото място в класацията е за световната вицешампионка при жените на едноместно кану Станилия Стаменова (5 гласа).

"На тази Олимпиада слаби нямаше", каза главният треньор на националните отбори Михаил Таков за турнира по бокс.

Поради тежките климатични условия и отдалеченото местоположение на залата, наставникът е преценил тримата негови състезатели да не напускат олимпийското село. Тренировките провеждат на паркинг заедно с турци и азери.

По време на едно от заниманията ни Душко Благовестов, който стана олимпийски вицешампион в категория до 56 кг, поразява в тежък нокдаун олимпийския шампион от Азербайджан в категория до 48 кг Руфат Хюсеинов, описа любопитния епизод треньорът.

Боксът със златото и среброто всъщност е лидер в олимпийските успехи на България на II-та Младежка Олимпиада в Нанкин.

Преди заминаването Благой заяви:"Отивам за златния медал". И го донесе. Това лято 18-годишният талант бе 2 месеца на подготовка с мъжкия отбор в Англия. От половин година провежда тренировки с по-големите и догодина ще има шанс да се докаже още на турнира за Купа "Странджа" през февруари.

Благой е амбициран за нещо голямо, както винаги. Президентът на БФ Бокс Красимир Инински каза, че преди няколко дни се е видял с Кубрат Пулев и той му е заявил, че ще разкъса Кличко.

"Играта на нерви продължава и ще продължи до момента на мача", коментира Михаил Таков, цитиран от БТА.