БК Черноморец пред фалит: Шефове молят фирми за финансова инжекция

галерия:

Шефовете на баскетболния Черноморец са наистина притеснени за бъдещето на клуба. Членове на УС написаха отворено писмо до Община Бургас, фенове, и силни фирми в града, с апел да помогнат на тима. От Черноморец са притеснени, че "една от спортните емблеми на Бургас е на път да изчезне след 71 години". Сериозен е шансът, мъжкият тим да не стартира сезона. Безпаричието ще удари и школата на тима, а така ще останат много деца без място за тренировки и развитие.

УС на Черноморец се смени преди 6 месеца. Сегашните шефове обвиняват за тежкото положение бившите управници, тъй като те са натрупали огромни задължения.

Представяме апела без редакторска намеса:

Скъпи Бургазлии,

Скъпи почитатели на баскетбола в Бургас,

Градът ни е на път да загуби съществена част от историята си. БК „Черноморец” – една от спортните емблеми на Бургас е на път да изчезне след 71 години, в които се наложи като марка в баскетбола. Отборът, донесъл два пъти купата на България, два пъти носител на бронзовите медали от Държавното първенство, дал редица състезатели на националните отбори на страната, изпитва сериозни финансови затруднения и е пред реалната възможност да прекрати своето съществуване.

Освен, че за първи път в над 70 годишната си история има вероятност клуба да не стартира сезона с мъжки отбор, има голяма вероятност и цялата школа на клуба да няма къде да тренира. Това са деца избрали точно БК „Черноморец“ и неговите треньори и при невъзможност да тренират тук, най-вероятно ще бъдат загубени за този спорт.

Причините са много, но най-важните от тях са: предходните две ръководства, натрупали финансови дългове и породили сериозно недоверие от обществото и спонсорите, промяна на наредбата за подпомагане на спортни клубове в Община Бургас, ощетяваща баскетбола, липсата на адекватен Закон за спорта.

Новото ръководство на БК „Черноморец” встъпи в длъжност преди 6 месеца. С общи усилия правим и невъзможното да съхраним баскетболната история на Бургас. Успяхме да осигурим финансиране през последната половин година благодарение на дребни дарения от бивши състезатели, приятели и жестове от малки фирми, но за съжаление не получихме никакво финансиране от Община Бургас.

През тези 6 месеца, не само бяха платени всички такси за провеждането и завършването на сезона за детско –юношеската школа , но и бяха поети разходите за пътувания и храна на децата за мачове, нещо, което рядко се среща дори при добре обезпечени спортни клубове, развиващи детски школи в града със стабилно подпомагане от Общината. Всичко това новото ръководство успя да осигури без подкрепата на Община Бургас и Пристанище Бургас ЕАД , двата основни финансови стълба до момента, точно за да покаже ,че нивото и качеството на работа в клуба са взели нова посока.

През тези повече от 6 месеца, отчаяно търсихме възможности за спасяването на клуба. Пред Община Бургас бяха представени съвсем реални варианти за оздравяването на БК „Черноморец”. Сумата, която е необходима е по-малка от траншовете, осигурявани на предишните ръководства – последните 2 години близо 360 000лв, довели клуба до фалит.

При срещите си Община Бургас и други досегашни спонсори новото ръководство демонстрира пълна прозрачност, план за промяна начина работа в клуба и готовност за предоставяне на място в Управителния съвет, включително и председателството , на този който поеме ангажимента за спасяването на отбора.

За съжаление не получихме подкрепа, което е жалко за град като Бургас. В същото време има други клубове – в Ямбол, Плевен, Стара Загора, които имат огромни бюджети и получават солидна подкрепа от страна на общините и местните държавни предприятия.

Разбираме визията и желанието на Община Бургас да направи промени в начина на финансиране на спортните клубове, но новата наредба за тяхното подпомагане ни постави пред неравен старт.

За съжаление не се прави разлика между клубовете, които до момента са били представителни за града, организирали са професионални отбори и плащали на професионални спортисти и тези, които са тренирали единствено подрастващи и всички разходи за това са поемали техните родители.

Повече от 70 години БК „Черноморец” Бургас е финансиран по един начин и няма как рязко това да се промени, а както се вижда по примера от другите градове – не е ясно дали това е и възможно. Напомняме, че дори през далечната 1999г при бюджет на Община Бургас в пъти по-малък от сега , сумата отделена за БК „Черноморец” е била близо 180 хил. лв. Днес, близо 20 години по-късно е жалко и странно, че един много по-мощен икономически град и Община с бюджет в пъти по-голям от тогава, не може да осигури същата сума, която ще е достатъчна не само съществуването на клуба, но и за неговото пълно оздравяване и покриване на задължения трупани от 2010г.

Обръщаме се към Община Бургас, Пристанище Бургас АД и всички фирми от Бургас със зов да се помогне на клуба в този преходен период и да се даде възможност и време за адаптация към новите финансови условия и да продължим традицията и историята.

В случай, че до 01.09.2017г. не бъде намерен вариант за това ще бъде свикано Общо събрание на клуба, на което да се обсъди неговото бъдещо съществуване.

С Уважение,

Пламен Янев,

Радостин Стоянов

Димитър Рошманов

Членове на УС на БК „Черноморец“