Бивш треньор на Пулев: Такамовци много, но Кобрата е един!

снимка: twitter.com

Един от първите треньори на Кубрат Пулев - Борислав Бояджиев, заяви, че Кобрата е избрал здравето си пред парите. Българският боксьор в тежка категория трябваше да излезе на ринга на "Принсипалити Стейдиъм" в Кардиф в двубой за титлите на WBA, IBF и IBO срещу Антъни Джошуа. Срещата на 28 октомври обаче ще мине без участието на Пулев, който на тренировки разкъса частично гръден мускул и се отказа, за да се възстанови. Вместо него на ринга ще излезе друг претендент за поясите - Карлос Такам.

"Чисто професионалното отношение на Кубрат към спорта не би трябвало да му позволи да излезе по този начин на ринга, защото след това никой няма да го пита дали е бил контузен, а той няма да бъде на 100% готов. Когато става въпрос за мач за световната титла, това е безкрайно важно. Не говорим за републиканско първенство или демонстративен мач, а за среща, която искат да гледат милиони хора по света и те искат да видят подготвен състезател. Самият Кубрат нееднократно ми е казвал, че не иска да вземе парите, а световната титла. Това са различни неща. Този, който иска да вземе парите, го видяхме - Карлос Такам. Договорът беше подписан за час и половина. Такива Такамовци има много!", заяви Бояджиев в предаването "120 минути" по БТВ.

Специалистът се ядоса на хората, които твърдят, че Кобрата се е уплашил от британския си противник и затова е отказал мача. 

"Трябва да бъдем горди с Кубрат като нация. Той е богатство. Имаме един от петте най-силни боксьори в момента в света. Трябва да оценим това, защото сме склонни да го правим само когато загубим нещо. Сега го имаме, но не го ценим. Започваме да обясняваме как симулира и се е уплашил. Трябва да го оценяваме, защото една малка България я гледа светът. След 5 години, когато загубим Кубрат заради напреднала възраст и т.н., и той се откаже и няма нищо такова, ще се сещаме с умиление за него и ще се ядосваме, че не сме го подкрепяли, когато е трябвало", сподели Бояджиев.

Той обясни по-подробно каква е контузията на Кубрат и как се е получила. Бояджиев е сигурен, че възстановяването ще отнеме от 4 до 6 седмици.

"На Кубрат контузията не му позволява да изпълнява силни удари със силната си дясна ръка. Има разкъсване в гръдния мускул. Сериозна контузия за мач за световната титла. На всеки един спортист са му се случвали подобни травми. Възстановяването трае 4-6 седмици. От тази гледна точка, това е "малкият дявол", защото при цялостно разкъсване на мускула би трябвало да се стигне до операция и да отнеме месеци. Към датата на мача обаче е сериозно, защото болката, която той чувства, прави психологически рефлекс и не му позволява да нанася удари с максимална сила. Опитали са да го излекуват медикаментозно, но мнението на докторите в Германия е, че е можело да се стигне до разкъсване по време на мача", каза бившият треньор на Пулев.

"Заради малкото време със сигурност е бил на по-сериозни тренировки. Джошуа знаеше за мач на 28 октомври още на 1 юни, само не знаеше срещу кого. Чакаше Кличко да каже приема ли реванша или ще се откаже. Според мен промоутърите от "Зауерланд" решиха да изтъргуват Пулев, за да се състои този мач. Не знам какви са техните финансови ползи от това. Те не водиха преговори за по-дългосрочна подготовка, а приеха първата дата, която беше предложена", категоричен е Борислав Бояджиев.