Бивш футболист на Зенит призна за подкуп на съдия

Футболистите на Зенит (Санкт Петербург) събрали пари за подкуп на съдия, който да им помогне да спечелят мач от груповата фаза на турнира за купата на УЕФА през сезон 2005/06.

Това разкри бившият защитник на Зенит - норвежеца Ерик Хаген. В иннтервю за норвежката преса Хаген заяви, че играчите на Зенит събрали по 3000 долара за "хонорара" на арбитъра.

"Не помня името на съдията и мачът, който трябваше да спечелим. Помня само, че съперникът беше португалски отбор и спечелихме с 2:1, а мачът беше от групите на купата на УЕФА", разказа норвежецът пред ИТАР-ТАСС.

Справка показва, че на 20 октомври 2005 година Зенит побеждава у дома Витория (Гимараеш) с 2:1 в групите на купата на УЕФА.Главен съдия на мача е Деян Делевич от Сърбия и Черна гора.

"Преди мача се събрахме футболистите от отбора и беше взето решение да си обезпечим победата. Не знам добре езика и не разбрах всичко, но си поделихме сумата - по 3000 долара на човек. Тогава имахме огромни премии за победа в турнира на УЕФА - по 12 000 долара на човек. Помня, че някой от съотборниците ми каза, че знае името на съдията и ако всеки от нас даде по 3000 долара, със сигурност ще спечелим", каза още Ерик Хаген.

От пресслужбата на Зенит реагираха с недоумение на думите на Хаген, като казаха, че Зенит следва принципите на феърплея и доказва своята сила само на футболния терен.

Норвежецът Ерик Хаген игра за Зенит в периода 2005-2008. Той има 67 мача и 3 гола за руския отбор.