БФС остави Николай Йорданов със спрени права

снимка: Булфото

Съдийската комисия към Българския футболен съюз спря трайно правата на рефера Николай Йорданов заради, грешките, които допусна в двубоя за Суперкупата на България между Лудогорец и Ботев (Пловдив).

Реферът получи слаба оценка от делегата на мача и това е една от основните причини за наказанието.

Sporta.bg припомня, че тогава Йорданов вдгина червен картон на Александър Колев още през първото полувреме и това предизвика голямо недоволство в лагера на "жълто-черните".

След мача правата на Йорданов бяха временно спрени, а сега той отново остава извън нярядтите.

Ето и решението на Съдийската комисия:

На 19.08.2014 г. на проведено заседание на СК при БФС бяха взети следните решения:

1. СК към БФС за пореден път информира цялата футболна общественост, че осъществява своята дейност в съответствие с подписаната от БФС Конвенция за обучение и организация на съдийството в Европа, съгласно която и утвърдената от УЕФА практика конкретният размер и вид на санкциите на съдиите не подлежат на публично оповестяване.

2. СК взе решение при сигнали и данни за действия, с които се извършва нещо обидно или унизително за честта и достойнството на съдия, участник във футболна среща, от служебни лица на футболни клубове, мениджърът на СК да уведомява Дисциплинарната комисия при БФС за разглеждане и произнасяне по случая.

3. При разглеждане съдийството на срещата между отборите на ПФК Лудогорец и ПФК „Ботев“ (Пловдив) – финал за Суперкупата на България,  СК обсъди и прецени следните факти и обстоятелства:

- Доклад на съдийския наблюдател;

- Становища на членовете на комисията на съдийските наблюдатели към БФС по доклада на съдийския наблюдател;

- Становище на инструкторския панел;

- Цялостното развитие на срещата и поведението на съдийската бригада при воденето на мача.

- Интрукциите на УЕФА за ръководене на футболната среща;

Констатира се, че в хода на срещата главният съдия е допуснал няколко несъотвествия с инструкциите на УЕФА за ръковедене на футболната среща. Констатирани бяха нарушения по прилагане на дисциплинарния контрол, процедурата по показване на картони и контрол поведението на състезателите по време на срещата.

След обстоен анализ СК при БФС взе решение:

За споменатите по-горе допуснати грешки, представяне под очакванията за категорията международен съдия и получена ниска оценка от съдийския наблюдател СК при БФС санкционира съдията Николай Йорданов съгласно „Правилника за футболното съдийство в България“.