БФС домакинства на интересен форум

Българският футболен съюз ще бъде домакин на инициативата „Ambassadors’ League“ в сътрудничество с Дружеството за ООН в България Дипломатическите представителства в България, българските институции и неправителствени организации от страната ще играят футбол за правата на човека на терените на Националната футболна база Бояна тази събота. „Ambassadors’ League“ се организира от Дружеството за ООН в България под патронажа на министъра на външните работи Екатерина Захариева и с официалната подкрепа на Българския футболен съюз.

Каузата на инициативата през 2018 година ще бъде отбелязването на 70-годишнината от приемането на Всеобщата харта за правата на човека. За нейното осъществяване на терените на Националната футболна база ще се срещнат отборите на посолствата на Великобритания, САЩ, Турция, Иран, Судан, Украйна, както и сборен състав на Министерството на външните работи и формациите на неправителствените организации Студентската организация за изследване на международните отношения (САИМО) и Дружеството за ООН в България. На страничен терен доброволци ще се грижат за доброто настроение на публиката, като за най-малките фенове са предвидени и интерактивни образователни игри свързани с правата на човека и Целите за устойчиво развитие на ООН. По време на официалната церемония по откриването на турнира ще бъде сключено и Споразумение за сътрудничество между Дружеството за ООН в България и Българския футболен съюз.

Сътрудничеството между двете организации има за цел популяризиране на Цел 3 „Добро здраве“ и Цел 17 „Партньорство за устойчиво развитие“ от Програма 2030 на ООН за устойчиво развитие на света, като те ще се стремят и да популяризират спорта като средство на дипломацията за постигане на мир и разбирателство между нациите. Турнирът стартира в 9:30 часа в Националната футболна база Бояна. Официалното откриване е насрочено за 11:30 часа.