БФС дарява на всеки отбор от Б група по 10 000 лева за ДЮШ

БФС ще дари по 10 000 лева на всеки клуб от Б група, които той би трябвало да използва за развитието на школата си, обяви на пресконференция днес президентът на централата Борислав Михайлов.

Решението е първо изобщо, но БФС няма как да следи за какво точно се харчат средствата.

"Това са парите от глобите, които обещахме на Конгреса да върнем под някаква форма на клубовете. Ето, че го правим. Все пак в Б група няма ТВ-права и е по-трудно за отборите", обясни Михайлов.

"В Б и В група мачове ще се излъчват през новия сезон, но това няма да бъде с комерсиална цел", каза още президентът на БФС.

"Идеята е да се популяризират спортни центрове и отбори, които са интересни за публиката. Мачове ще се дават както на живо, на запис, а също така са планирани и интернет-излъчвания.

Първият проблемен отбор е Спартак (Варна), но този отбор дори и да се откаже, е много трудно в момента да бъде заменен с друг. От В група едва ли ще има готов отбор, а и лицензирането ще се забави.

Ако Спартак 1918 (Варна) се откажат, групата продължава с 15 отбора. Един ще почива и това е. Но Спартак са започнали да картотекират, платили са си всички съдийски такси и картони от миналата година. Така че имам надежда, че ще играят", каза по този казус Михайлов.

Президентът на БФС похвали новаците в А група Хасково и Марек, които били по-добре подготвени от някои традиционни отбори в елита.

Пресаташето на централата Павел Колев представи отново проекта Електронно първенство, който в момента е въведен само за А група. Предстои това да се направи и за втора дивизия, а ако стигна ресурсът и за аматьорския футбол и юношеските първенства.

"Всички клубове в елита са получили таблети с апликейшън-програма. Първо двата отбора въвеждат стартовите състави, след което това преминава в ръцете на делегата или четвъртия съдия, който онлайн въвежда промените в съставите и събитията на терена. В един момент, но не преди края на есенния полусезон. От няколко седмици тестово се използва тази система и отзивите са добри", обясни Павел Колев.