Безпощадна България е на финал в Световната лига във Варна!

галерия:

снимка: fivb.org

Българският национален отбор по волейбол се класира на финала във Втора дивизия на Световната лига, след като разпиля Белгия с 3:1 гейма пред препълнените трибуни на зала „Конгресна“ в Двореца на културата и спорта във Варна.

Първият сет не се разви по вкуса на „лъвовете“ и те отстъпиха с 23:25 след натрупани много грешки в полза на съперника. Следващите два обаче минаха изцяло под диктовката на момчетата на Пламен Константинов и те не оставиха никакво съмнение в по-високата си класа, впечатлявайки с мощен сервис и безпощадни атаки – 25:14 и 25:18.

В четвъртия сет интрига имаше до 19:19, когато блокадата и неудържимият Владимир Николов съвсем отчаяха атаките на белгийците, като в крайна сметка затворихме мача при 25:20. Така в събота от 20:40 часа „лъвовете“ ще спорят за титлата и участие във Финалната шестица на Първа дивизия в Световната лига с победителя от другия полуфинал между Франция и Аржентина.

Владимир Николов направи почти безгрешен мач и записа великолепните 22 точки, а Николай Николов блесна с 16, 6 от които директно от начален удар. Силен мач направиха и Тодор Алексиев с 15 и Виктор Йосифов с 12, докато са Белгия най-резултатен бе Сам Дероо с 14.

4144823

Първи сет

Белгийците първи успяха да осъществят пробив при наш сервис и да си осигурят комфортен аванс от две плюс една точки, който със солидна защита успяваха да бранят. Началните разигравания се отличаваха с продължителността си, като за наше съжаление на няколко пъти не успявахме да организирахме добра контраатака и задачата на Тодор Алексиев да завършва подобни атаки беше трудна. В крайна сметка при 5:8 дойде първият интервал в мача.

4144806

Резултатът се развиваше по същия начин при 9:12, преди Тодор Алексиев с бъркана топка при опти за контраатака да не сбърка и да увеличи аванса на белгийците. Първата точка от блокада в мача бе в наша полза, но само за да намалим до 11:14. Задържана топка от страна на Пиетер Коолман ни донесе още един пункт, но инициативата оставаше у съперника - 13:16 на втория интервал.

4144805

Страхотна серия от сервис на Николай Пенчев, съчетана с търпение и точни отигаравания в дългите последвали разигравания, наклониха везните в наша полза - с две бомби на Владимир Николов и блокаут на Алексиев резултатът бе изравнен при 18:18. При 19:19 имахме въмозжност да поведем за първи път в мача, но Алексиев бе хванат на блок, след което ниско подаване към Виктор Йосифов донесоха ново предимство за Белгия - 19:21.

Пасивът не можа да бъде заличен навреме и със сервис в аут на Андрей Жеков "червените дяволи" спечелиха първия сет - 23:25 след 34 минути.

4144810

Втори сет

Вторият сет не започна по най-добрия начин - с точка на най-резултатния за Белгия Сам Деро и блокада срещу Владо Николов. Жеков отбеляза първите две точки за "лъвовете" с отлична пусната топка и бомбен сервис, като в последствие успяхме да стопим аванса на гостите и да изравним на 4:4.

4144817

С три страхотни директни точки от начален удар на Николай Николов се оттеглихме на техническа пауза с преднина от 8:5 - този път сервисът ни се получаваше от самото начало и иначе блестящото посрещане на белгийците в първия сет сега бе разклатено. Великолепната серия от асове на Николов секна при петия - 10:5, а грешка в атака на Владо Николов донесе точка за белгийците.

4144819

Освен сервиса, блокадата също заработи, заедно с работата на центровете в атака - отлични Ники Николов и Виктор Йосифов допринесоха за убедителен аванс на втория интервал от 16:9. Всеки един компонент работеше и Жеков не се притесняваше да използва разнообразни ходове за атаката - блокаут на Йосифов, последван от бомба на Николов направи резултата 21:12.

Без излишно забавяне "лъвовете" подпечатаха сета с успешна атака на Владо Николов и 25:14 след 21 минути. 13 точки за диагонала и 8 за Алексиев в първите два гейма.

4144811

Трети сет

Аут от атака на белгийците и нов ас на Андрей Жеков ни донесоха желаната преднина рано-рано в резултата - 4:1 (за 2:0 Йосифов също бе записал точка директно от сервис). 8:4 за България на първия интервал след повишен брой на грешки в полето на съперника, гарнирани с отлични отигравания в нападение на "лъвовете".

4144821

Първата атака от пайп на Алексиев ни донесе още комфорт в резултата, който постепенно започваше да набъбва - 11:6, след като Ники Николов първо с блок, а след това и с контра, матира съперника.

Две поредни мощни атаки на Владо Николов едва не разплакаха белгийците, които с грешка - бъркана топка - порадиха седемточков аванс на трикольорите на второто техническо прекъсване.

4144818

Грешките на беглийците не секваха и в третия гейм - две поредни сбъркани топки придадоха на преднината ни изключително убедителен вид при 20:12, а с блокада на Жеков и Николов авансът стана девет точки.

Владо Николов се бе разиграл още в предния сет, но сега атаки от всякакви позиции и с всякакви отигравания му се получаваха - пусната топка за 24:15, след която последваха два отразени геймбола, вторият при крайно дълго разиграване. Сервис в аут обаче сложи край на сета - 25:18 и 2:1 за България!

4144822

Четвърти сет

4144820Първите точки за "лъвовете" дойдоха чак при 0:4, след като изненадващо белгийците натрупаха ранен аванс в резултата. Пенчев и Йосифов обаче охалдиха ентусиазма на съперника за 2:4, но инициативата оставаше в лагера на гостите.

Ники Пенчев отговори подобаващо от начален удар на ранните два аса на белгийците - 5:6 и 10-та точка от сервис за България. Бомба на Владо Николов и нов ас на Ники Николов допринесоха за изравняването на резултата при 7:7, но Белгия се оттегли с крехъх аванс на първия интервал.

Грешките от сервис зачестиха и не успявахме да стигнем до брейк точка, а при 11:11 съдията подари аванс на Белгия, въпреки че топката бе в аут. Грешка на Пенчев доведе до 11:13 и първи по-проблемни минути в мача от края на първия сет насам. След начален удар на Ники Николов гостите се пообъркаха и блокадата ни успя да изравни резултата на 14:14.

Ники Николов записа нов ас за 16:14, след като преди това с мощен сервис бе помогнал на блока да спре атаката на съперника!

Авансът ни се увеличи след грешка на белгийците за 19:16, последвана от чист късмет за гостите при блокада на Йосифов - 19:17.

Съперникът ни дори изравни, но с контра на Пенчев и успешен блок на резервата му Станислав Петков отново натрупахме преднина при 21:19. Владо Николов отново бе безкомпромисен, блокадата ни не позволи повече изненади, а страхотен пайп на Алексиев приключи мача при 25:20 - победа и финал за България!

БЪЛГАРИЯ: Андрей Жеков, Владимир Николов, Тодор Алексиев, Николай Пенчев, Виктор Йосифов, Николай Николов - Теодор Салпаров-либеро

Резерви: Любомир Агонцев, Данаил Милушев, Мирослав Градинаров, Мартин Божилов, Станислав Петков, Теодор Тодоров, Владислав Иванов

Старши-треньор: ПЛАМЕН КОНСТАНТИНОВ

БЕЛГИЯ: Сеп Батанс, Брам Ван Ден Дриес, Сам Деруу, Герт Ван Вале, Пиетер Верхеес, Пиетер Кулман - Стийн Дейонкер-либеро

Резерви: Мартин Колсон, Матиас Валкиер, Томас Русо, Кевин Клинкенберг, Грет Клаес, Стийн Де Хулст

Старши-треньор: ДОМИНИК БАЙЕНС