Безопасно ли е Евро 2016 във Франция?

снимка: БГНЕС/EPA

Терористичните атаки в Париж от вчера вечерта повдигнаха сериозни въпросителни относно сигурността за провеждане на предстоящото Европейско първенство по футбол догодина, чийто домакин е именно Франция.

По време на приятелската среща между националните отбори на Франция и Германия, играна на „Стад дьо Франс”, вследствие на експлозии загинаха трима души. Според последни информации едната от тях е била причинена от терорист камикадзе.

Сред публиката е бил и президентът на Франция Франсоа Оланд, който спешно е бил изведен от стадиона. След края на мача пък, по нареждане на властите, публиката е трябвало да остане на терена, заради осигуряване на нейната безопасност.

„Вече имахме своите сериозни притеснения относно провеждането на Европейското първенство, които още повече се усилиха след вчерашните събития”, заяви пред L'Equipe президентът на френската футболна федерация Ноел Ле Грет.

Той разкри още, че атентатът в началото на годината, при който терористи отнеха живота на 17 души в редакцията на сатиричното издание „Шарли Ебдо”, е засилил изключително много опасенията на организаторите относно сигурността на провеждане на шампионата.

„Това, което промениха събитията от януари бе, че теоретичните рискове вече не бяха само теоретични, а реални.” /БГНЕС