Без медал за родните щангисти днес на европейското

Едно пето и едно шесто място в двубоите е равносметката на България в днешния ден на продължаващото в Букурещ Европейско първенство по вдигане на тежести за мъже и жени.

 

Галя Шатова се класира пета в категория до 63 кг с двубой 199 кг. В изхвърлянето 16-годишната българка вдигна 91 кг в третия опит, като преди това имаше успех на 87 и неуспех на 90. Във второто упражнение Шатова регистрира 108 кг от втория опит, но не успя на 110 кг, което щеше да я нареди четвърта. Победителка е световната шампионка Лоредана Тома от Румъния, която събра двубой от 236 кг. Среброто спечели сънародничката й Ирина Лепша с 219 кг.

 

Галя Шатова е европейска вицешампионка при 17-годишните от първенството в Прищина (Косово), тя има пето място и при 20-годишните на шампионата в Дуръс (Албания) миналата година. Шатова е представителка на школата в Сопот с треньор Иван Лухов.

 

При мъжете в кат. 77 кг Юндер Бейтула се нареди шести с двубой 326 кг. Само един успешен опит в изхвърлянето на 143 кг го класира седми в изхвърлянето, но в изтласкването българинът бе четвърти със 183 кг, регистрирани от втория опит, след като в първия се справи със 179 кг, а в третия не успя на 190 кг.

 

Късно снощи Деян Минчев се нареди девети в кат. 69 кг. Той започна с успех от 128 кг, после премина и през 131 кг, но не се справи със 134 в изхвърлянето. В изтласкването обаче регистрира само първи успешен опит на 160 кг, после не успя на 163 и на 165 кг и така завърши с двубой 291 кг. Шампион с 321 кг е завърналият се  след двегодишно допинг наказание албанец Брикен Каля, пред германеца Йоахим Роберт с 311 кг, трети е Давид Санчес от Испания с 309 кг. 

 

Така равносметката на България досега на шампионата е сребро и бронз в двубоите и общо шест отличия с класиранията в отделните упражнения - златен, два сребърни и три бронзови медала. Страната ни е на трето място по този показател във временото класиране по нации.

 

Утре на Европейското нямаме представител, в събота на подиума в кат. 90 кг ще излезе Румяна Станчева, а българското участие ще завърши в неделя с Георги Шиков в кат. 105 кг и Петя Стоименова в кат. +90 кг.