Без лидера в европейския трофей на старта в Сливен

снимка: Булфото

Лидерите в европейския трофей по рали за 2014 година - украинците Олександър Салюк/Йевхен Червоненко (Форд Фиеста R5), няма да стартират в 34-ото издание на сливенското състезание, което започва в петък вечер с церемониален старт в града под Сините камъни.

Това можеше да се очаква заради напрегнатата ситуацията в родината им. Украинците, които през миналата година спечелиха европейската купа, са начело в класирането за момента с 240 точки.

"Очакваме друг украински екипаж, който е закъснял със заявката и вече пътува към Сливен - уточни директорът на ралито Стефан Хаджилуков. - Задълженията ни обаче предполагат да искаме разрешение от ФИА този екипаж да бъде включен в списъка."

Така състезанието в Сливен, което, освен осми кръг от Рали Трофея на Европа, е и трети кръг от националното първенство на България, има лист от 28 заявени участници.

В Сливенския балкан вече тренират двата турски екипажа, очаква се днес да пристигнат гърците Каравасилис и Милиадис (Хонда Сивик R2000) и румънците Трисневчи/Фус (Мицубиши Лансър Ево 9).

С номер 1 ще бъдат българите Крум Дончев/Петър Йорданов (Глобул Рали Тим, Форд Фиеста R5), които пък са трети в надпреварата за отличието на международната федерация. Дончев, който е победител от миналогодишното състезание в Сливен, като изпревари Салюк, записа успех срещу него и в рали България и сега има 200 точки.

При успешен финал за екипажа на Глобул РТ, от понеделник той може да е новият лидер в континенталната надпревара. Състезанието включва общо 180 състезателни километра, разделени на 11 скоростни етапа, като тази година е включен етапът 29.5-километровия етап Твърдица (кара се два пъти в събота), но във вариант, който не е каран от нито един от пилотите в България. За последно тази отсечка е била в маршрута на рали Сливен преди 22 години.

Стартът на надпреварата е в петък вечерта на градския площад, когато екипажите церемониално ще преминат през стартовата арка, а същинското рали ще стартира със скоростен етап (2.10 км) в града в събота сутринта в 10 ч.

Първият ден завършва в 18.00, а в неделя колоната потегля по оставащите 4 отсечки в 9 ч., за да финишират в 14.44 ч.