Без Купа на Африка заради ебола

снимка: БТА/AP

Мароко отказва да организира планирания за 15-ти януари 2015-та година турнир за Купата на африканските нации поради страх от пандемията ебола. Правителството в страна в съответствие с местната футболна федерация е уведомило за решението си Африканската конфедерация (КАФ) и е предложило три варианта за справяне с кризисната ситуация.

Единият начин е да бъде отложен турнирът с една година, другият е да се проведе през 2017-та вместо планираната надпревара в ЮАР, а третият е изобщо да не се състои. Министерството на спорта в Мароко е получило отказ и на трите предложени варианта от КАФ, което е принудило страната да се откаже от домакинството на турнира.

Според мадридския вестник AS Судан и Египет имат готовност да организират надпреварата през 2015-та, но реално ЮАР няма да се затрудни да бъде домакин догодина и през 2017-та, защото има подходяща инфраструктура и съоръжения още от Мондиал 2010.

Все още КАФ не е излязла с официално решение по проблема, като се очаква това да се случи на 2-ри ноември. Sporta.bg припомня, че Мароко трябва да домакинства на Световното клубно първенство декември месец тази година, в което ще участва все още неизвестния носител на титлата в африканската Шампионска лига (финалисти са конгоанския Вита и алжирския Сетиф).

Sporta.bg отбелязва, че в Алжир няма регистриран случай на ебола, но в Демократична република Конго към 9-ти октомври тази година са записани 68, така че е любопитно дали Мароко ще откаже домакинство и на този турнир, ако Вита, а не Сетиф, заслужи участие в него.