Без българки в основната схема на Australian Open за пръв път от 1984-а

България няма да има представителки в основната схема на Australian Open за пръв път от 1984 г., след като и трите ни състезателки отпаднаха още в първия кръг на квалификациите.

Като че ли първата ни ракета Виктория Томова може да съжалява най-много за загубата си, след като на два пъти водеше с пробив в третата част срещу поставената Варвара Лепченко, но отстъпи с 6-4 2-6 6-7(6)

Томова бе в удобна позиция за продължаване напред, въпреки че на пръв поглед показателите на опонентката ѝ бяха по-добри. Българката вкара само 54% от първите си сервиси и допусна 42 непредизвикани грешки при 16 уинъра. Лепченко също грешеше много (57), но бе и доста по-продуктивна, реализирайки 34 уинъра.

Сесил Каратанчева също не бе далеч от победата, но бе елиминирана от намиращата се 40 позиции по-напред в ранглистата Ася Мухамед. Третата ни ракета също като Томова водеше с пробив в третата част, но загуби четири от последните пет гейма и отстъпи с 6-3 1-6 4-6.

Елица Костова нямаше големи шансове срещу 18-ата в схемата на квалификациите Никол Гибс. Американката се нуждаеше от час и 18 минути, за да я преодолее с 6-4 6-2.

Както е изветсно - най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова пък е в майчинство и дори не се знае дали ще се завърне някога в тура.