Бербо: Любовта на хората тежи! Когато всички са наляво, аз съм надясно

снимка: lap.bg

Митко Бербатов смята, че сега е улучил точния момент за публикуването на неговата автобиография. Звездата бе гост в предаването "Преди обед" по bTV, където разказа още любопитни моменти от своето футболно приключение. Берба разкри и част от начините, по които възпитава своите две дъщери.

"Вървя към края на активната си кариера. Виждам, че сега има смисъл да я напиша. В чужбина малко по-комерсиална е работата. Хората искат да знаят за живота на по-известните футболист все повече и повече. Някои истории не съм ги сложил в книгата, за да не отегчавам читателите. Благодаря на хората, които дойдоха на представянето на книгата ми", каза той.

"Любовта на хората може и да натежи в даден момент. Изхождайки от себе си, във временната които съм растял, огромно влияние за мен е оказало това, че съм самостоятелен. Когато всички са ходили надясно, аз съм бил наляво. Моите връстници, отиваха на дискотеки, екскурзии... Аз играех с топката. Родителската амбиция е отвратително нещо. Това може да погуби детето по всякакъв начин. Изхождам от себе си. Никога не съм бил притискан от баща ми и дядо ми. Винаги съм искал да бъда футболист", добави Бербатов.

"Може би надминах очакванията на някои хора. Състезавам се сам със себе си. Винаги съм искал да бъда по-добър футболист от баща ми. Имал съм моменти, когато съм бил беден. Как съм живял в Благоевград, в интерната на ЦСКА...

Имаше моменти, в които майка ми издържаше семейството. Тя беше медицински работник, а баща ми тогава беше контузен. Жертвите, които родителите правят, се оценяват впоследствие от децата. Моето дете няма телефон. Няма да има такъв и още дълго време. Когато е време за игри, си играем много - там съм най-силен. Променям се веднага, когато става въпрос за дисциплина. Опитвам се да налагам някакви наказания, но децата обичат да манипулират, при това доста умело.

В началото се чувствах недооценен. Интелигентните спортисти повече саботират себе си. Винаги съм се питал "Достатъчно добър ли съм?". Амбицията винаги те преследва. В ЦСКА се озовах с помощта на Христо Маринчев. В този отбор смятах, че ще получа необходимия шанс за развитие. Трансферната сума беше няколко чифта футболни обувки", продължи Митко.

"Пропуснах абитуриентския си бал, защото не ми беше интересно. Не го приемам, излишно е. Ще имаш много моменти за забави по-нататък в живота. Принципите ми в София не се промениха. Дискотеките не ми влияеха. Най-важното е да устоиш сам на изкушенията и да имаш хора, които да те посъветват. Винаги съм си бил самодостатъчен!

Отвличането ми не ме притесни до крайна степен. След това забравих бързо за моя "трансфер" във Велбъжд. Първите ми трудности в Германия бяха свързано с болните ми амбиции защо не играя. Опитвах се да се доказвам по моя си начин. Мога да си купя много неща, но те не са ми нужни. Когато разполагаш със средства, вече си претръпнал. Аз съм пестелив човек. Най-богатите хора, са най-стиснатите. Трябва да цениш парите, чувствам се успял и улегнал. Моят фокус са двете ми деца и жената до мен", завърши бившият национал.