Бербатов и Монако с последна крачка към Шампионска лига

снимка: БТА/AP

Димитър Бербатов и Монако имат още само една последна задача в първенството на Франция този сезон, за да си осигурят за втора поредна година квота за участие в Шампионска лига, макар този път да става въпрос за плейофите на най-силния клубен турнир.

Монегаските са на трето място в Лига 1 кръг преди края и днес трябва да се справят с гостуването си на Лориен от 22 часа българско време. 38-ият кръг в събота ще отговори на единствения останал въпрос в шампионата – кой ще бъде трети в крайното подреждане.

Монако с 68 точки има аванс от 2 пред основните си преследвачи за тройката Олимпик (Марсилия) и Сент Етиен, чиято програма днес също не е особено сложна. Съперникът на Бербатов и компания Лориен е на 16-то място с гарантирано оцеляване и няма да се бори за нищо друго, освен за честта си пред собствена публика.

Марсилия приема 11-ия Бастия на своя стадион „Велодром“, а Сент Етиен домакинства на Гингам, който е 10-ти в класирането. Съперниците на трите гранда нямат повече амбиции в първенството и са идеален шанс за постигане на позитивен резултат.

Монако чрез стабилната си защита успя да си проправи път към третото място във втората половина на първенството, макар да не можа да се намеси по-сериозно в битката за титлата заедно с ПСЖ и Олимпик (Лион).

Марсилия пък бе лидер в началото на Лига 1, но слаба серия от резултати най-вече през 2015 година застраши дори мястото на тима в зона „Шампионска лига“, като сега то изглежда безвъзвратно загубено.

Сент Етиен през цялото време се намираше в близост до топ 3, но така и не окупира въпросната позиция и за тима няма да е трагедия, ако остане пети и се задоволи с участие в Лига Европа.

Тъй като шампионът ПСЖ спечели Купата на Фрация, шестият в таблицата Бордо (60 точки) също ще играе в Лига Европа от следващия сезон.