Базата на БФС в Бояна е сграда на годината

Базата на националните отбори по футбол и БФС в Бояна печели класацията в допитването за „Сграда на годината“ в раздел „спорт“.

Модерното съоръжение, което беше официално открито на 17 ноември миналата година, се конкурира с „Black Sea Ice Arena“ в Кранево (спортна зала – покрита ледена пързалка) и комплекс „С.И.Л.А.“ в Пловдив. „Дом на футбола“ е изявеният фаворит в допитването, което продължава до 10 декември.

Модерната база в Бояна заслужено ще спечели, а наградите ще бъдат връчени на официална церемония и гала вечеря на 14 декември.

Над 60 новопостроени и реновирани сгради, завършени в рамките на 2017 година в цялата страна, участват в националния конкурс „Сграда на годината 2017“.

От 2002 г. платформата „Сграда на годината“ прави ежегоден преглед на най-добрите реализации – сгради в България. Жури, съставено от представители от ресорните институции, бизнеса, културата, академичните и професионални общности, определя носителите на авторитетната награда.

Конкурсът се провежда под егидата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

ПОДРОБНОСТИ ЗА БАЗАТА В БОЯНА:

ИНВЕСТИТОР:
Български футболен съюз
КОНСТРУКТОР:
инж. Борислав Василев
ИЗПЪЛНИТЕЛ:
„1. Строителство: Водстрой 98 2. Спортни съоръжения, игрища, тенис корт : Динамик Ресурс ООД „
АРХИТЕКТ:
Амфион“ ЕООД, арх. Борислав Богданов
АДРЕС:
гр. София

ИНФОРМАЦИЯ

Спортната база на Българския Футболен Съюз е комплекс , обхващащ три сгради , три игрища за футбол , две за тенис, трибуни, паркинг и алеи. Разполжен е в подножието на Витоша, на ъгъла между бул. България и Околовръстен път, заобиколен е със зеленина и зони за отдих.

В проектирането му са принципите на високите технологии , различни методи за устойчивост, енергоефективност и хармония с околната среда. В резултат се реализира една модерна и функционална Спортна база, която ще осигури максимално комфортни условия за тренировки и възстановяване на спортистите ни, сред тишина и спокойствие, и същевременно ще отговаря на новите стандарти и изисквания за проектиране на Съюза на европейските футболни асоциации.

Административната сграда на БФС се разполага в западната част на комплекса непосредствено до тренировъчните игрища и до главния вход на базата.С влизането през глвания вход постетителят е посрещнат от представително пространство с височина през всичките етажи. В тази сграда се помещават заседална зала, амфитеатрална конферентна зала, Музей на футбола, кафене и магазин.В горните етажи са поместни административните помещения на футболния съюз.

Сградата за възстановяване и отдих включва модерно обурдвани хотелска част, спа център, ресторант, фитнес. Тя е разположена в южната част на комплекса. Местоположението и ориентацията придават представителен вид и разкриват красиви гледки на юг към Витоша и на север към столицата. По този начин се предлагат най-добри условия за отдих на спортистите в непосредствен достъп до игрищата.

Към използваните енергоефективни мерки могат да бъдат посочени слънчевите колектори на покривите на административната сграда и възстановителната база, слънцезащитните елементи по прозорците, топлоизолационната система и климатичните системи. Белият цвят на сградите и озеленените покриви нямаляват прегряването през горещите месеци.

Част от комплекса е и закрита Многофункционалн спортна зала, която ще позволи на националните играчи да тренират пълноценно при всякакви климатични условия. Конструкцията на залата е метална. Фасадите са решени с термопанели, върху които се закрепват предварително оформени шестоъгълници от еталбонд в два цвята – графитено и бяло. Чрез това решение се постига една нестандартна, функционална и оригинална фасада, подчертаваща ненатрапчиво темата за футбола.

Предвидените в проекта игрища са три на брой, като 2 от тях са с естествена трева, а едното е с изкуствена. Най- близкото до входа на комплекса игрище е с трибуна за 348 човека и скамейки за резервите. Трибуната е със стоманобетонна конструкция и метална козирка. Под нея се разполагат съблекални, кафене, складове.

Комплексът е изграден с минимална намеса в околната среда. Това бе възможно чрез правилното ситуиране на сградите и игрищата върху местата покрити с разбит и компроментиран стар асфалт, изпълняващи в миналото роля на допълнителен паркинг при масови посещения на резиденция Бояна. Отсечените дървета са компенсирани чрез засаждане на двойно повече.

Избраната архитектура е повече символична и концептуална отколкото авангардна, тъй като следваната линия е съобразяване с природата и препратки към футболния мотив.

В комплекса се изгражда и пречиствателна станция за отпадните и дъждовни води. Пречистената вода ще се използва за миене на пътищата и паркингите в имота, както и поливане на зелените площи, съобщава блиц.