Дори Борусия не успя да спре "червената машина" на Пеп

галерия:

снимка: БТА/AP

Голямото дерби в немския футбол между Борусия Дортмунд и Байерн Мюнйен завърши с категоричен успех на баварската машина, която прегази своя съперник през второто полувреме, и то на “Сигнал Идуна Парк“.

Първият гол падна в 66', а негов автор беше Марио Гьотце, който влезе като резерва само за да нокаутира бившия си клуб. Въпреки освиркванията по негов адрес обаче той не се зарадва на гола си.

Второто попадение падна след контраатака и Робен изигра сам ситуацията по прекрасен начин – 0:2 за европейския шампион, а крайното 3:0 беше оформено от Мюлер.

4046891

По този начин Хосеп Гуардиола остава непобеден начело на Байерн Мюнхен в първенството и Шампионска лига, а в същото време той си отмъсти на Борусия за единствената загуба в официален мач, откакто пое отбора. Това стана във финала за Суперкупата на Германия – 4:2 през август.

С категоричната победа Байерн се откъсна на цели 7 точки от големия немски съперник. Байерн е с 35 точки – 4 повече от Байер Леверкузен, който изпревари с 3 Борусия. Дортмунд вече е на трето място. Вижте съставите на двата отбора!

4046889

Байерн Мюнхен натисна от самото начало и се задържаше по-често в половината на своя съперник, но от това се възползваха на няколко пъти бързите футболисти на Юрген Клоп.

Още в 3' прекрасна атака в жълто-черно завърши с подаване на Мъхитарян към Левандовски. Поляка избяга от засадата и се озова сам срещу Мануел Нойер. Овладяването му беше прекрасно, но ударът му от 3 метра беше много неточен.

4046892

Следващата опасност за домакините беше цели 20 минути по-късно, когато Куба беше изведен в наказателното поле, но вместо да стреля с десния крак, реши да лъже и след това с левия крак не нанесе хубав удар. Нойер пък се намеси при удари на Ройс и Мъхитарян.

След 25' играта беше изравнена, но това беше тактически прийом на Байерн, които почнаха да ползват пространствата в колебливата резервна защита на Борусия. Така Вайденфелер трябваше да се намесва решително при страхотни изпълнения на Манджукич и Мюлер.

4046893

В 37' дойде и най-опасната ситуация в полза на Байерн, след като Робен направи марков пробив отдясно и центрира за Манджукич, който от 2 метра обаче не успя да насочи топката във вратата – 0:0 на полувремето.

През втората част статуквото на терена се запази, като нямаше толкова положения. Това се промени с влизането на Тиаго Алкантара и Марио Гьотце, който беше посрещнат с мощни освирквания.

4046890

Това обаче се оказа решаващата смяна, като в 66' той получи отличен пас в наказателното поле от Томас Мюлер, а нисичкият нападател успя между купа от тела да промуши топката и да я насочи към долния десен ъгъл на Вайденфелер – 0:1 за шампионите.

След гола Борусия заигра далеч по-добре и можеше да стигне до гол, но Ройс изпусна. Най-добрата сигуация се появи пред Мъхитарян, който беше изведен сам срещу вратаря, овладя добре, но се провали при завършващия удар. Ройс пък стреля брилянтно в обратния ъгъл на вратаря в 75', но Нойер парира блестящо.

4046888

До края на мача Борусия опита да натисне, но това доведе само до разгромна загуба. След отнета топка Алкантара изведе с брилянтен пас Робен, който вкара красив гол 5 минути преди края. 3 минути след това Мюлер реализира след бързи пасове между него, Лам и Робен – 3:0 за шампионите.