Батков дава 15 процента от Левски на феновете

снимка: Булфото

Тодор Батков се е съгласил да предостави 15 % от акциите на Левски на Тръст "Синя България".

Това съобщиха на специална пресконференция от сдружението. Предоставянето на собствеността ще стане безвъзмездно, а в замяна на това от тръста ще трябва да помагат финансово на клуба.

До месец организацията ще има общо събрание и тогава ще стане ясно дали тя ще се ангажира със задачата.

"Имаме постигнато съгласие тръст "Синя България" да придобием част от собствеността в "Левски". До август Тодор Батков ще капитализира част от дълговете към него. Той ще прехвърли безвъзмездно 15% на тръста.

Това обаче не значи, че ние няма да имаме финансови ангажименти. Тези наши ангажименти ще са към съфинансирането на клуба. Това касае цялата синя общност. Тръст "Синя България" е само инструмент събитието да се случи", заяви един от учредителите на тръста Васил Колев.

"Уговорката съдържа няколко части. Първата е, че той до няколко месеца ще капитализира дълговете на ПФК Левски към него. Това е и изискване на УЕФА във връзка с така наречения феърплей. Тоест тези дългове, които циркулират в пространството и се смятат за воденичен камък, няма да съществуват.

Второто е, че в този процес ще има общо събрание на клуба, което ще преразпредели капитала и съответно ще донесе информация за реалното състояние на Левски, тоест какво се случва, какви са финансовите параметри, има ли задължения, няма ли, какви са те и т.н.

Третатата стъпка е, че Батков ще прехвърли 15 процента от неговия капитан на тръста безвъзмезно. Той няма да получи директно пари от нас за това. Ние обаче ще имаме финансови ангажименти - на тръста и на цялата синя общност. Ангажиментите ни ще бъдат за съфинансиране на клуба", поясни Колев.

"До около месец ще има Общо събрание, на което ще вземем решение дали да вземем тези 15%. В момента подготвяме поканите, както е по устав", заключи той.