Баскетболът и волейболът ще получат място в новия стадион

снимка: Булфото

Волейболът и баскетболът в Славия ще бъдат запазени при строежа на новия футболен стадион. Очаква се на новото съоръжение да има зала за двата популярни спорта, които в "белия" клуб ежедневно са практикувани от стотици момичета и момчета от различни краища на София.

В сряда ПФК Славия и германската фирма IFS подписаха договор за строителство на новия стадион, а ден по-рано е парафиран контрактът между IFS и Българския футболен съюз.

"Искаме изграденото да бъде за пример на всички в България. Целта е стадионът да бъде най-модерен", заяви за БТА представителят на IFS Ива Георгиева.

В момента на стадион "Славия" има зали за баскетбол и волейбол, които се използват от школите на клуба в двата спорта. Новото модерно съоръжение ще бъде управлявано от IFS в следващите 25 години, след което то ще остане за Славия.

"Тръгват процедури по изваждане на документи от страна на Славия, по проектирането от наша страна и по подготвяне на конкурса", добави Георгиева.

Арената, с капацитет 33 хиляди седящи места, ще бъде изградена на мястото на стадион "Славия" от германския инвеститор ISD. Строителството трябва да започне най-късно до 12 месеца. С новото съоръжение България ще кандидатства за домакинство на мач от Евро 2020.

"През седмицата бяха проведени преговори между Българския футболен съюз, ПФК Славия 1913 АД и International Sports Development във връзка с проекта за нов стадион, на който се предвижда да се играят домакинските мачове на "А" националния отбор.

Сключеното предварително споразумение между страните предвижда срокове и условия за сключване на окончателни договор между Българския футболен съюз, ПФК Славия 1913 АД и International Sports Development за осъществяване на проекта.

Страните взаимно са си предоставили декларации и гаранции с твърдото намерение проектът да бъде доведен до успешен край", се казва в съобщение на БФС.